top of page

Burne poruke u završnici rasprave: Stanivukoviću, spinuješ i ne daješ odgovore


Niko ovdje ne treba da bude na dvije suprostavljene strane, poručio je arhitekta Aleksandar Lilić, nakon četiri sata javne rasprave u Gradskoj upravi.


„Urbanizam je umro! Umro je iz razloga da je na jednom Regulacionom planu previše interesnih grupa koje treba zadovoljiti. Problem u vašem izlaganju postoji velika šupljina, a to je nepoznavanje upravljanja građevinskim zemljištem. Grad Banjaluka ima dva resursa a to su ljudi i prostor, upravljanje prostorom nije isto što i ljudima“, rekao je Lilić.


Naglasio je da upravljanje prostorom znači da treba stvarati prostor za grad.

„Suština je u upravljanju zemljištem, a to su komplikovani procesi. Ne može se upravljati ako nema para. U ovom slučaju. konkretno što nas treba zanimati je centar grada i ako se on upropasti, upropastio se čitav grad“, rekao je Lilić.


Stanivuković je na to govorio o Srpskoj ulici i ulici Bana Lazarevića.


„Naša stvar je da to bude dio integrisanog saobraćaja, da tu bude kaldrma i šetalište, to je naša ideja, koju sam uvjeren da ćemo realizovali naredne godine. Idemo u koncept tjeranja saobraćaja iz centra grada, sve oko Boske će biti staze za pješake, to će se raditi korak po korak“, nastavio je Stanivuković, na šta su pristuni reagovali, rekavši da to o čemu gradonačelnik govori uopšte nije tema, kao i da nije odgovorio kolika će biti građevina u „rupi“, kao i da je to što govori „spin“.


Posebno bučan u završnici raspravi sa Stanivukovićem bio je Davor Dragičević, koji mu je dobacivao da je izmanipulisao građane i da ovo nije samo njegov grad.


Neki od učesnika rasprave ponovo su mu sa mjesta poručivali da ne odgovara na pitanja.


“Vi ćete uraditi onako kako ste planirali i uopšte vas ne zanima da čujete argumente. To je moje ubjeđenje nakon duge borbe”, dodao je profesor Ognjen Šukalo na kraju rasprave koja je trajala četiri i po sata.


bottom of page