top of page

Budžet usvojen prije dva mjeseca, a još nisu ispunjene obaveze prema porodiljama i medicinarima

Od usvajanja budžeta grada Banjaluka prošlo dva mjeseca, a još nisu realizovani amandmani koji se odnose na isplatu naknada za porodilje i zdravstvene radnike. Odbornici skupštinske većine upozorili gradonačelnika Stanivukovića na neizvršavanje ove obaveze.


Odbornici smatraju da nema potrebe za ocjenom ustavnosti na čemu insistira gradonačelnik. U budžetu je jasno određeno odakle će se to finansirati.



„U prethodnom periodu u skupštinskim zasjedanjima mi smo podržali mnoge odluke nove administracije i na taj način smo pokazali da u bilo kojem momentu ne bojkotujemo novu vlast u Banjaluci, nego čak imamo želju da im pomognemo u određenim stvarima i na taj način ćemo djelovati i dalje“, rekao je predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Mladen Ilić.


Ilić je dodao i da je od usvajanja budžeta grada Banjaluka prošlo dva mjeseca, a još nisu realizovani amandmani koji se odnose na isplatu naknada za porodilje i zdravstvene radnike. Činom isplate ovakve vrste podrške zdravstvenim radnicima, porodiljama i svim onima, koji su sa te strane zahvaćeni stvorio bi se jedan normalan odnos u Banjaluci, što je po njegovom mišljenju želja svih građana.


„Ne vidimo razlog zašto neko bojkotuje medicinske radnike u ovakvom periodu nakon korona virusa i svakako nam je želja da u narednom vremenskom periodu imamo jedne normalne odnose sa drugom stranom vlasti u Banjaluci. Bilo bi apsurdno govoriti da novca u budžetu nema, jer je punjenje budžeta zadovoljavajuće, čak iznad prosjeka“, dodao je Ilić, vjerujući da će nova administracija isplatiti sve zaostale novčane iznose i da će se na taj način zaokružiti priča oko usvajanja budžeta.


„Amandami kada su usvajani, usvojeni su od strane skupštinske većine, ali budžet je usvojen i u integralnom obliku od strane svih odbornika u Skupštini grada, dakle jednoglasno. Gradonačelnik je jedini koji se grčevito bori protiv podrške zdravstevnim radnicima i porodiljama. To je pokazalo njegovo pravo lice, gdje je pokazao da je lažni borac za prava porodilja. Kada je bilo organizovanje protesta ispre Vlade RS, koje je on organizovao, pozivao je i majke sa bebama kako bi se napravili video snimci, da ih iskoristi kao statiste. Sada kada ima priliku da podrži iste te porodilje, on to neće da uradi“, izjavio je Neven Stanić, šef Kluba poslanika odbornika Ujedinjene Srpske.


Stanić je dodao da je i situacija s medicinskim radnicima ista.


„Oni, koji su najviše dali od sebe protiv pandemije virusa korona, koji su se 24 sata borili protiv virusa, mi smo dužni da im pomognemo i da im pokažemo da Banjaluka misli o njima“, dodao je Stanić.


„Gradonačelnik je bio taj koji je iskazivao namjeru da zarazi koronom druge ljude, pogotovo narodne poslanike i mislim da on ovu situaciju ne shvata dovoljno ozbiljno. Njemu je pandemija virusa korona došla kao izgovor da radi javne nabavke po hitnim postupcima. Primjer nabavki jesu računarska oprema, kao i kese za medicinski otpad prema „Perfect clean“ firmi i drugim porodičnim firmama“, reko je Stanić.


„Gradska uprava mora da razumije da se odluke Skupštine grada ne mogu provoditi selektivno na način da provodite samo one koje vama odgovaraju, dok ove druge za koje mislite da nisu dobre jednostavno ne provodite. Smatram izrazito neprimjerenim da se pokreće pitanje ustavnosti za podršku kada se radi o medicinskim radnicima i porodiljama. Naša poruka ovdje treba da bude da mi kao odbornici u Skupštini grada ne želimo da odstupimo od onih stvari za koje smo se zalagali i želimo da to i Gradska uprava podrži na isti način na koji mi podržavamo sve one odluke koje su dobre za grad, bez obzira ko je njihov predlagač“, izjavio odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, Srđan Amidžić.


Odbornici skupštinske većine su naglasili da grad Banjaluka mora postati mjesto saradnje, jer samo na takav način može raditi u interesu svojih građana. Oni su pružili ruku za saradnju novoj upravi u nadi da će se u narednom periodu naći zajednički jezik i da će realizacija budućih projekata teći bez smetnji.

bottom of page