top of page

Budimir: Vlada Srpske konstantno ulaže u visoko obrazovanje

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir izjavio je da Vlada konstantno ulaže u banjalučki Univerzitet kao okosnicu visokog obrazovanja u Srpskoj.Budimir je naveo da je Vlada Srpske u nove zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta uložila 10 miliona KM, koje je danas obišao sa rektorom banjalučkog Univerziteta Radoslavom Gajaninom.


"Vlada Srpske je za studente koji redovno upisuju godine studija obezbijedila i besplatno školovanje i smještaj na Univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. To našim đacima koji dolaze da postanu studenti pomaže da imaju što bolje uslove studiranja", rekao je Budimir novinarima u Banjaluci uoči svečanosti povodom Dana otvorenih vrata gdje maturanti mogu dobiti informacije o upisu na fakultete.


Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da će danas biti predstavljeni studijski programi na svim fakultetima banjalučkog Univerziteta.


Prema njegovim riječima, u ovoj godini početnu akreditaciju su dobili i novi studijski programi, kao što su dizajn enterijera, odnosno interdisciplinarni studijski program, te pejzažna arhitektura.


Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Vladan Gačić rekao je da su se Danu otvorenih vrata, organzovanom u okviru Dana studenata, odazale srednje škole iz cijele Republike Srpske i da je to bitno za promociju Univerziteta da bi postao prepoznatljiv u regionu.


On je naveo da su danas izloženi štandovi za 17 fakulteta i njihovi programi koje će maturanti moći pogledati.


Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Andrej Ševa kaže da je stiglo više od 2.000 maturanata iz Srpske, te je zahvalio Vladi i resornom ministarstvu koji su pružali podršku ovakvim manifestacijama.


Maturant Ema Vuković iz Dervente rekla je da želi upisati Ekonomski fakultet, kao i da smatra da se najviše treba ulagati u znanje.


"Sviđa mi se organizacija Dana otvorenih vrata gdje mogu dobiti informacije o upisu na fakultet", dodala je Vukovićeva.


"Dani studenata" traju do 10. aprila, a ove godine okupljaju 10.000 studenata.


Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir danas je obišao i Studentski kulturni centar u Banjaluci.

bottom of page