top of page

Budimir: Političko Sarajevo stavlja BiH na tamnu stranu istorije

Profesor međunarodnih odnosa iz Banjaluke Željko Budimir izjavio je danas da je glasanje predstavnika Misije BiH pri UN protiv ruske rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma pokazatelj moralne i političke hipokrizije političkog Sarajeva i stavljanje BiH na tamnu stranu istorije."Ponovo je dio Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara koji predstavljaju bošnjački ambasadori djelovao mimo instrukcije i Ustava kada je u pitanju spoljna politika. Na sceni je da se BiH stavi na `tamnu stranu istorije` gdje se ne može osuditi ni ono zlo u istoriji za koje se svi slažu da je bilo zaduženo za masovno istrebljenje i Holokaust, za Aušvic i Jasenovac", rekao je Budimir.


On je naglasio da je to i pokazatelj moralne i političke hipokrizije političkog Sarajeva, posebno SDA po čijem instrukcijama djeluju ambasador BiH u UN Sven Alkalaj i ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković.


"Više nikakva moralna osuda ne dolazi do tih ljudi i ti duhovi prošlosti kao što su nacizam i fašizam koji se ponovno javljaju kroz politički revizionizam u određenim djelovima Evrope ne dolaze pod osudu", rekao je Budimir.


On navodi da u BiH, gdje je srpski narod strašno postradao od tih ideologija, takvo glasanje više nije ni pokazatelj jedne političke korektnosti koja bi trebala postojati kroz pijetet prema žrtvama tih ideologija.


Treći komitet Generalne skupštine UN u petak je usvojio ruski nacrt rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma.


Za dokument pod nazivom "Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih tipova prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti povezane sa njima" glasalo je 105 zemalja, 52 su bile protiv, među kojima i BiH, dok je 15 bilo uzdržano.


Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH osudio je samovoljno glasanje predstavnika Misije BiH pri UN koji se na sjednici komiteta Generalne skupštine UN, suprotno stavu Predsjedništva BiH, izjasnio protiv ruske rezolucije o borbi protiv glorifikacije nacizma.


Savjetnik srpskog člana Predsjedništva Ana Trišić Babić rekla je da će tražiti od Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara da utvrdi ko je poslao instrukciju da se tako glasa u Njujorku, ističući da treba pokrenuti disciplinski postupak ako je to napravio neko samoinicijativno unutar Ministarstva i mimo šefa Misije.

bottom of page