top of page

Budimir: Dva javna univerziteta - zalog budućnosti Srpske

Javni univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu strateške su institucije visokog obrazovanja i zalog budućnosti Republike Srpske, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir tokom današnje posjete Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.Budimir je ovom prilikom istakao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu stasavao sa Republikom Srpskom, te da je ponosan na rezultate koji je ovaj univerzitet postigao u 30 godina rada i postojanja.


"Kolege su u 30 godina u vrlo specifičnim okolnostima vodile borbu da bi nastavni proces trajao, da bi u ovako razuđenom obliku funkcionisanja doprinijeli tome da studenti ni u jednom trenutku ne osjete da ovaj Univerzitet nije klasičan kampuski tip univerziteta gdje se svi studenti nalaze na jednom mjestu ili u jednom gradu", naveo je Budimir.


On je dodao i da će njegov cilj kao resornog ministra biti da dva javna univerziteta rastu i pomažu razvoj Republike Srpske, te da spriječe odlazak mladih visokoobrazovanih ljudi.


"Podrška će biti svakako u narednom periodu za sve one projekte koje smo započeli, razgovaraćemo i o budućim projektima, a unapređivaćemo ono do čega je meni naročito stalo a to je da ova dva univerziteta funkcionišu kao jedan univerzitet a to je Republika Srpska", naglasio je Budimir.


Budimir je najavio i novi zakon o visokom obrazovanju, kao i da će se napraviti sveobuhvatnije izmjene u ovom zakonu, kako on ne bi bio mijenjan toliko često.


Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić novinarima je nakon sastanka sa resornim ministrom rekao da je Vlada ispunila zahtjeve javnih univerziteta da resorni ministar bude vezan za visokoškolsko obrazovanje.


"Ministar na takav način mnogo bolje shvata i razumije probleme koji se dešavaju u visokom obrazovanju i lakše ih rješavamo i pratimo", naglasio je Kulić.


On je dodao da je jedan od zaključaka današnjeg sastanka da je visokoškolsko obrazovanje u Republici Srpskoj dobro, ali i da ima prostora za napredak, te da je to proces koji se stalno mora usavršavati.


Kulić je naveo i da je ministra upoznao o investicijama na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i o projektima koji se trenutno sprovode na ovom univerzitetu, a koje finansira Vlada Republike Srpske.


"Jedan dio investicija koje se odnose na Medicinski fakultet u Foči, vrijedan oko 1.470.000 KM je realizovan, a ostaje projekat izgradnje zgrade rektorata i Muzičke akademije, fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta - vrijednost ta tri projekta je oko 16,5 miliona KM", istakao je Kulić i dodao da je vrijednost projekta izgradnje studentskog doma u Istočnom Sarajevo oko sedam miliona KM.


Osim ovih projekata u planu je i izgradnja studentskih domova u Bijeljini i Foči zbog sve većeg interesovanja kako domaćih tako i inostranih studenata za studiranjem na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu u Foči.


Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Slijepčević naveo je da su na sastanku sa ministrom Budimirom razgovarali o stvarima koje se tiču sprovođenja novog zakona o visokom obrazovanju, te da je naglašena važnost dualnog obrazovanja, kao i da će se u budućnosti razgovarati o poboljšanju studentskog standarda.


Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Uroš Bjelica nakon sastanka izrazio je nadu da će Unija studenata u saradnji sa resornim ministarstvom realizovati mnoge projekte važne za studentsku populaciju.


Nakon sastanka u rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Budimir i Kulić obišli su radove na budućoj zgradi rektorata i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

bottom of page