Budimir: Diplomatska ofanziva srpske već dala efekt

Politički analitičar Željko Budimir ističe da je posjeta predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović SAD nastavak diplomatske ofanzive za očuvanje ustavne pozicije Srpske, te ocjenjuje da je efekat postignut samim tim da Srpska ima priliku za iznošenje stavova i pojašnjenje situacije u kojoj se nalazi."Republika Srpska ukazuje na političko-pravnu borbu koju vodi unutar BiH za očuvanje svoje ustavne pozicije i ravnopravan je partner u iznošenju svojih stavova, čime se pokazuje da je Republika Srpska subjekat međunarodnih odnosa", ocijenio je Budimir za RTRS.


Budimir, koji je profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka, ističe da su ovi napori već dali efekat čim se ukazala prilika za iznošenje stavova Srpske.


"Kad to kažete najvažnijim zvaničnicima od kojih su neki donosioci odluka kada je u pitanju spoljna politika SAD, već ste napravili rezultat i prije vašeg dolaska u zemlju", istakao je Budimir.


Budimir je podsjetio na ranije posjete predstavnika Srpske Turskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Poljskoj, te sastanke sa ambasadorima brojnih zemalja, ističući da je na taj način omogućeno da se svjetskim zvaničnicima predstavi ustavno-pravni položaj Srpske i borba za njeno očuvanje.


Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u višednevnoj posjeti SAD.


Cvijanovićeva se danas u Pentagonu sastala sa zamjenikom pomoćnika sekretara za odbranu SAD Lorom Kuper, kojoj je ukazala da je da je Srpska odlučna da brani Dejtonski sporazum i u potpunosti štiti svoje ustavne nadležnosti.