top of page

Budžet Grada Banjaluka pun nelogičnosti; Stanivukoviću potrebni krediti da pokrije dugovanja

Nacrt budžeta Grada Banjaluka za 2024. godinu sutra će se naći pred građanima na Javnoj raspravi u Banskom dvoru s početkom u 17 časova. Kako se moglo vidjeti iz Nacrta budžeta, gradonačelnik kreditnim zaduženjima pokušava zakrpiti dugovanja iz prethodnog perioda koje je napravila njegova administracija, umanjujući tako sredstva mjesnim zajednicama, zatim rješavanju infrastrukturalnih problema, te smanjujući sredstva sportskim klubovima.Da je budžet pun nelogičnosti i da je bez razvojnih projekata jasno je bilo i odbornicima u Skupštini grada, koji su poručili da će djelovati amandmanski.


Šta predviđa budžet Grada za 2024. godinu i kakve nelogičnosti krije?


Budžet grada za 2024. godinu po Nacrtu budžeta iznosi 187,89 miliona KM. Raspodjela budžeta po stavkama nije prošla nezapaženo ni kod građana, a jedna od nelogičnosti jeste i novo kreditno zaduženje, iako postoji staro kreditno zaduženje od 25 MILIONA KM, za koje građani, a ni odborbnici ne znaju na šta će biti utrošena sredstva.


Pa krenimo redom...


Nacrtom budžeta za 2024. godinu jasno se vidi da gradonačelnik na čelu sa svojom administracijom planira novo kreditno zaduženje od 5,5 miliona KM i to za privremeno finansiranje deficita proizašlog iz gotovinskog toka, odnosno iz prethodnog perioda što ukazuje na nestručnost ove gradske administracije koja upravlja sredstvima građana Banjaluke.

 

Takođe, bitna stavka za svakog građanina jeste i porez na imovinu gdje je u Nacrtu planiran iznos od čak 9,52 miliona KM, što predstavlja povećanje od pola miliona KM u odnosu na prvi Rebalans budžeta iz 2023, iz čega se jasno vidi da gradonačelnik planira povećati stopu poreza, umjesto da istu smanji te rastereti Banjalučane dodatnih nameta.

 

Tako dolazimo do zaključka da je Nacrt budžeta za 2024. godinu više potrošački nego razvojni, s obzirom da je istim planirano smanjenje tekućih rashoda u iznosu od samo 2,7 miliona KM. Zato smanjenje za izdatke za infrastrukturu iznosi nevjerovatnih 20,79 miliona KM, u odnosu na prvi rebalans budžeta iz 2023. godine, te ukupne investicije iznose samo 30 miliona KM.


Takođe, do povećanja plata radnicima u Gradskoj upravi neće doći s obzirom da je Nacrtom predviđeno povećanje od 0,9 miliona KM, te se tako ni ove godine neće ispoštovati odluka Skupštine Grada Banjaluka koja je usvojila povećanje plata svim radnicima ove ustanove.


Razvoja u Banjaluci naredne godine neće biti, bar tako kaže novi budžet s obzirom da sve projekte koje je započela ova administracija nije završila do kraja jer za iste nemaju kapacitet ni znanje, navode stručnjaci. Tako je za nove projekte planiran iznos od 25,1 miliona KM, od toga su 4 miliona od investitora, jedini projekat koji se spominje jeste kuća Milanovića i to sanacija i adaptacija (oko 2, 3 miliona KM), te izgradnja mosta u Docu (oko 4, 5 miliona KM). Novih projekata ni na vidiku, a ni završetka starih.

 

Ovakvim budžetom mjesne zajednice ostaju bez para, pa tako novim budžetom nisu predviđena nova dječija igrališta, vrtići, domovi kulture, zdravstvene ambulante i rekonstrukcija osnovnih i srednjih škola.

 

Uštedu u budžetu gradonačelnik planira smanjenem grantova sportskim organizacijama u iznosu od milion i 400 hiljada KM, pa tako u novom budžetu nema ni fudbalskog ni rukometnog kluba Borac, kao ni ostalih klubova kojima je neophodna pomoć grada.

 

Svakako jedno od glavnih pitanja koje ostaje otvoreno jeste kredit od 25 miliona KM koji je gradonačelnik tražio, a kojim su planirani neki projekti, za koje ni dan danas ne zna koji si ni gdje će ta sredstva biti utrošena.

 


Podsjećamo, budžet za 2024. je planiran bez drugog rebalansa budžeta za 2023. što je samo po sebi velika nelogičnost jer se sredstva za budžet 2024. određuju na osnovu prethodnog rebalansa.


Gradonačelnik tako zadnji rebalans nije dostavio ni odbornicima ni građanima, pa ostaje otvoreno pitanje kako i na koji način je gradonačelnik sa svojom administracijom raspodijelio i potrošio novac Banjalučana?

 


 

 


bottom of page