Brzom intervencijom Helikopterskog servisa spasen još jedan mladi život

Brzom intervencijom Helikopterskog servisa Republike Srpske spasen je još jedan mladi život u Srpskoj.


Naime, trinaestogodišnja djevojčica iz Berkovića u teškom zdravstvenom stanju transportovana je iz Trebinja helikopterom Helikopterskog servisa u Univerzitetsko-klinički centar u Banjaluci, na dalju dijagnostiku i liječenje.


Direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić rekao je za RTRS da je transport djevojčice u Banjaluku izvršen po pozivu načelnice Odjeljenja za pedijatriju i neonatalogiju trebinjske Bolnice Ljiljane Buhe.


,,Danas smo obavili još jednu uspješnu medicinsku evakuaciju djevojčice od 13 godina iz Trebinja. Imali smo poziv načelnice Buhe. Potrudili smo se da odreagujemo u što kraćem roku’’, rekao je on.


Kusturić je naveo da je Helikopterski servis reagovao u roku od 15 minuta, te da se uvijek odazivao na ovakve i slične pozive, odnosno vršio intervencije s ciljem pomoći ugroženim građanima.


,,Ovakve evakuacije u kojima se evakuišu djeca zbog hitnih medicinskih razloga su za moje pilote i mene posebno emotivne i teške, ali kada ih obavite na ovakav način, to je ta neka satisfakcija koju osjete svi u Helikopterskom servisu, jer mi samo radimo svoj posao i drago nam je što na ovakav način možemo pomoći’’, rekao je on.


Kusturić je naglasio da ni mnogo razvijenije zemlje nemaju besplatnu uslugu medicinskog transporta, te da u tim zemljama građani moraju plaćati dodatno osiguranje za tu vrstu usluge.


,,U Republici Srpskoj je, zahvaljujući razumijevanju svih čelnih ljudi Srpske, ta usluga potpuno besplatna za sve građane. Potrebno je samo da doktor iz bilo kog dijela Srpske da dozvolu i prepozna medincinsku indikacdžiju za tu vrstu transporta, da nas pozove i mi reagujemo u roku od 10 do 15 minuta’’, naglasio je on.


Podsjećamo, djevojčica iz Berkovića jutros je primljena na Odjeljenje za pedijatriju i neonatalogiju trebinjske Bolnice u teškom kliničkom stanju, nakon čega je helikopterom Helikopterskog servisa transportovana u Banjaluku.


Iz UKC-a Srpske rečeno je za RTRS da je djevojčica hospitalizovana na Odjeljenju intenzivne njege i terapije, da je svjesna i vitalno stabilna, s tim da njeno stanje zahtijeva intenzivno praćenje.


Izvor: Srna