top of page

Broj oboljelih od gripa u porastu: Pozitivno 10 osoba, preporučuju se mjere lične higijene

U laboratoriji Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske 10 uzoraka testiranih u dijagnostičke svrhe bilo je pozitivno na virus influence, i tovirus influence tip A.Ovo su posljednji podaci Instituta za javno zdravstvo RS koji se odnose na 49. nedjelju nadzora nad influеncоm, odnosno gripom u ovoj sezoni.


Nije bilo smrtnih ishoda od posljedica teške akutne respiratorne infekcije (SARI).


Prema podacima s kojima raspolažu Evropski centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, aktivnost virusa influence je u porastu. U evropskom regionu 14 zemalja je prijavilo regionalnu i široku rasprostranjenost virusa influence sa srednjim do veoma visokim intenzitetom aktivnosti ovog virusa. Njemačka, Grčka, Кirgistan, Uzbekistan i Italija su prijavili najveći intenzitet.


Od početka sezone u Evropi su detektovani virusi influence tip A i tip B, a od dosad uzetih uzoraka dominantan je soj A(H3).

Zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi (učionice, čekaonice, sredstva javnog prevoza, bioskop i slično) neophodno je, kako savjetuju epidemiolozi, primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo. Pored redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, jako je važno često provjetravati prostorije.

bottom of page