top of page

Britanski ambasador pisao urednici ATV-a, Udruženje novinara reagovalo: Pritisak na rad medija!

Udruženje novinara Republike Srpske je ocijenilo skandaloznim ponašanje ambasadora Velike Britanije u Sarajevu Džulijana Rajlija, navodeći da ne samo da se grubo miješa u unutrašnje prilike jedne složene zemlje, kao što je državna zajednica Republike Srpske i Federacije BiH, dajući sebi za pravo da ocjenjuje šta je kod nas ustavno, a šta ne, nego i zadire u slobodu govora i medija, što je krajnje nedopustivo i više se ne smije ponavljati.U saopštenju se navodi da je nečuveno da se jedan ambasador obraća nekom mediju, a naročito lično nekome od kolega novinara.

 

Iz Udruženja novinara su naglasili da se britanski ambasador Rajli u svom pismu direktno miješa u uređivačku politiku Alternativne televizije, komentarišući izvještavanje njenih novinara u vezi sa uvođenjem britanskih sankcija marketinškoj agenciji, uz opaske da je taj izvještaj bio neprofesionalan.

 

“Džulijan Rajli nije nikakav autoritet u oblasti medija, te osim što njegova zemlja više od tri decenije otvoreno podržava jednu stranu u unutrašnjem sukobu, sa medijima može komunicirati samo kao sagovornik. Svoje mišljenje može izraziti po važećim zakonima Republike Srpske i BiH, ali na prvom mjestu mora očuvati svijest da je ovdje gost.


Nikako nadređeni u bilo kom pogledu”, ističe se u saopštenju.

 

Udruženje novinara Republike Srpske smatra ovakvo ponašanje britanskog ambasadora pokušajem zastrašivanja, kao i direktnim pritiskom na rad medija u Republici Srpskoj, a tim više, što raniji pritisci na Alternativnu televiziju kao kolektiv, očigledno, nisu urodili plodom.


“Zato se ovim potezom DŽulijana Rajlija, prešlo na izdvajanje pojedinca, urednika informativnog programa Milijane Kos. Koleginica Kos se tako lično nalazi na udaru diplomatskog prestavnika jedne nuklearne sile sa kolonijalnom prošlošću. Stoga, pružamo potpunu i bezuslovnu podršku koleginici Kos, da svoj urednički posao nastavi raditi bez osvrtanja na ovu vrstu pritisaka, odnosno prijetnji sankcijama, već onako kako joj lična i profesionalna savjest nalaže. Naravno, uz poštovanje svih normi novinarske profesije”, navodi se u saopštenju.

 

Iz Udruženja novinara Republike Srpske podsjećaju da je upravo Alternativna televizija pod američkim sankcijama već treću godinu, a bez bilo kakvog zvaničnog obrazloženja, osim neslaganja sa uređivačkom politikom ove kuće.

 

Ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli uputio je pismo glavnom i odgovornom uredniku ATV-a Milijani Kos u kojem je, između ostalog, naveo da je “zabrinut” zbog priloga ATV-a od 16. januara u vezi sa sankcijama koje je Velika Britanija uvela marketinškoj agenciji “Mania” jer je bila angažovana u organizaciji proslave Dana Republike Srpske.


Glavni i odgovorni urednik ATV-a Milijana Kos izjavila je Srni da joj nije poznato da ambasador neke zemlje, za kojeg se jasno zna šta su mu obaveze, piše glavnom uredniku medija, te da je to doživjela kao direktan pritisak na profesionalan rad.

 

“Tu je, očigledno prisutna određena doza njihovog straha da li ćemo mi da nastavimo da istražujemo i izvjesnu gospođu i sve koji na ovim prostorima ne rade u skladu sa onim što im njihova država daje kao obavezu kada dolaze u neku zemlju kao diplomate”, navela je Kos.

bottom of page