top of page

Brazilska atmosfera u banjalučkom zatvoru: Svjetsko prvenstvo u onlajn šahu

Prava brazilska atmosfera vlada u ovim trenucima u KPZ Banjaluka, nakon što su osuđenici koji učestvuju na Svjetskom prvenstvu u onlajn šahu pobijedili predstavnike Njemačke, Engleske i Bugarske.



Nebojša Macanović, predsjednik Centra modernih znanja izjavio je za Srpskainfo da je učešće opravdalo sva očekivanja.


– U zatvoru vlada prava sportska atmosfera i navijanje, a predstavnici KPZ Banjaluka, njih četvorica već su pobijedili tri reprezentacije. U toku je meč sa Norveškom – izjavio je Macanović.


Na prvenstvu učestvuje 85 ekipa iz 46 država, a banjalučki zatvor predstavljaće tim od četiri osuđenika.


Prvenstvo je dio programa “Šah za slobodu” koji se pod pokroviteljstvom FIDE organizuje od maja prošle godine.


Dodao je kako ovaj projekat Centar modernih znanja realizuje u saradnji sa Centrom za unapređenje i razvoj šaha “GAMBIT” iz Banjaluke.


Predsjednik ovog kluba je Nemanja Šipka najmlađi šahovski arbitar sa međunarodnom titulom Svjetske šahovske organizacije (FIDE) u BiH. Treneri ovog šahovskog kluba će pripremati osuđene osobe za svjetsko prvenstvo u šahu.


Cilj Interkontinentalnog online prvenstva u šahu za zatvorenike je popularizacija šaha kao efikasnog sredstva za reintegraciju zatvorenika. Upravno tijelo Interkontinentalnog online šahovskog prvenstva za zatvorenike je Međunarodna šahovska federacije (FIDE).


Interkontinentalno online šahovsko prvenstvo za zatvorenike organiziraju FIDE i okrug Cook (Chicago, IL, SAD). Organizator turnira je Mikhail Korenman, šerif okruga Cook, FIDE IO, a direktor turnira: Nebojša Baralić, FIDE IA, IO. Turnir će se održati 13. i 14.10.2022. godine u onlajn formatu.


Na posljednjem na kojem je učestvovalo više od 30 zemalja pobjednik turnira je bila Mongolija, a na ovom turniru je učestvovao i KPZ Padinska skela – Beograd sa kojima je već uspostavljen kontakt kako bi razmijenili dosadašnja iskustva. Na turnir se mogu u okviru jedne zemlje prijaviti tri tima: zatvorenici iz muškog zatvora, zatvorenice iz ženskog zatvora i maloljetnici iz vaspitno-popravnog doma. Na turniru učestvuju u timu po četiri takmičara uz nekoliko rezervi u slučaju spriječenosti takmičara da učestvuju zbog ranijeg otpusta, bolesti ili nekog drugog razloga. Za ovaj turnir prijavljena je samo muška ekipa zatvorenika iz KPZ Banja Luka.


Imena zatvorenika će biti anonimna i određena pod šifrom, a u izvještavanju će se samo spominjati rezultati ustanove.

bottom of page