top of page

Braća Luka i Njegoš Lukić krajiškom pjesmom osvajaju srca publike

Njegoš Lukić i njegov mlađi brat Luka iz sela Razboj kod Srpca ne kriju ljubav koju imaju prema krajiškoj i narodnoj muzici, a svojim talentom za pjesmu oduševljavaju publiku širom Krajine čuvajući tako tradiciju ovog podneblja.Desetogodišnji Njegoš, koji je i prvi glas ovog malog sastava, ne krije da sa sedmogodišnjim Lukom najviše sluša krajiške pjesme, uz koje, kako kaže, odrastaju.


"Brat je uz mene krenuo da pjeva, a prva pjesma koju smo naučili bila je 'kamen i kupus'. Luka 'basira', kako se popularno naziva drugi glas", priča Njegoš.


Ovaj talentovani dječak, koji ide u peti razred Osnovne škole “Dositej Obradović” u Razboju kaže da je talenat za pjevanje naslijedio od djeda, ali da najveću podršku dobija od oca Draška.


“Naš otac jedini je u porodici koji priznaje da nema talenta, ali nam je zato najveći oslonac”, ispričao je kroz šalu Njegoš.


Kaže da tremu pred nastupe nema nikada, a najviše mu znače pozitivne kritike od starijih kolega.


“Kad izađem pred publiku samo želim da im pokažem koliko volim pjesmu i krajiški zvuk”, rekao je Njegoš za Glas Srpske.


Ponosni otac Luke i Njegoša Draško Lukić kazao da talenat sinova nije bilo teško prepoznati, jer su ljubav prema krajiškoj pjesmi otkrili slušajući velikane ove muzike.


“Moja želja je da o onome što sam naslijedio od svojih djedova sada učim svoju djecu. Iako su još mali i idu u školu, sa ljubavlju otpjevaju svaku pjesmu”, rekao je Lukić.


Kako kaže, na koncerte idu sa elanom, a na posljednjem koji je održan u gradu na Vrbasu, osvojili su najveći aplauz.


“Ljubav za krajiškom pjesmom se stvorila baš slušajući velikane poput Laze Pajčina, kome su i posvetili recitaciju na posljednjem koncertu”, rekao je Draško.


Dodaje da dječaci polako uče i najmlađeg brata ovom poslu.


“Uz Božiju pomoć tradicija će se nastaviti i mladi će prepoznati zvuk krajiške pjesme koju su pjevali preci i koji se ne bi trebao da bude zaboravljen”, istakao je Lukić.


Njegoš i Luka redovno idu i na časove harmonike.


“To je instrument koji sviramo i volimo i koji mi je pored pjevanja druga ljubav. Moj san je da u budućnosti budemo dobri pjevači i svirači”, ispričao je Njegoš.

bottom of page