BORS: Određivanje pritvora Savčiću - zadnja kap strpljenja


Boračka organizacija Republike Srpske saopštila je večeras da je određivanje pritvora predsjedniku BORS-a Milomiru Savčiću prelilo zadnju kap strpljenja prema najvišim sudskim institucijama BiH, te da će se nakon konsultacija sa najvišim rukovodstvom Organizacije odlučiti o daljim koracima.


- Ako je danas postojala iskra nade o pravičnom suđenju generalu Savčiću - ona se istopila i pretvorila u plamen otpora prema najvišim sudskim institucijama BiH - navedeno je u saopštenju.


Iz BORS-a pitaju da li će se pod pritiscima zatvoriti istorijska čitanka 1992-1996. godine o časnoj borbi srpskog naroda za slobodu i otadžbinu Republiku Srpsku, kao i da li se, poslije ovakvog suđenja, mora tražiti pravda na nekim drugim mjestima ili da se bar jedanput povjeruje u pravičnost i jednakost pred sudovima.


- Da li je general Savčić imao bar jednu jedinu šansu koja se zove borba za pravo slobode ili mora u kazamatima čekati pravdu? - zapitali su borci.


Iz ove organizacije pitaju da li je krajnje vrijeme da sudske institucije saslušavaju časnog generala pa da mu presude?


- Moramo li ponavljati istorijske greške i čekati da nam presude kao onima u Prebilovcima, Starom Brodu, Јadovnu, Gradišci, Kozari i svetom mjestu Kragujevcu? - navedeno je u saopštenju.


Sud BiH odredio je danas pritvor generalu Milomiru Savčiću "zbog kršenja mjera zabrane u njegovim istupima u javnosti", a njegov advokat Miodrag Stojanović najavio je žalbu na ovu odluku.