Borivoj Obradović: Pokazali smo DNS-u koliko vrijedimo


"Izbori 20.februara u Banjaluci bili su takmičenje između koncepta jake stranačke organizacije i koncepta društvenih mreža i medijski isforsiranih pojedinaca. Pobijedio je prvi koncept i jedino on ima dugoročnu perspektivu", smatra odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka Borivoj Obradović.U razgovoru za Faktor objašnjava kome su postali nepoželjni u DNS-u, gdje su, kako kaže, mlade ljude podcjenjivali. Za gradonačelnika Banjaluka Draška Stanivukovića zna da ne može biti primjer mladima.


Faktor: Na izborima za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci, koalicija predvođena SNSD-om pobijedila je u više od 75 odsto mjesnih zajednica i u gotovo svim gradskim. Kako Vi, kao odbornik SNSD-a, komentarišete ovaj rezultat, a posebno činjenicu da nikada do sada ovim izborima nije dat toliki značaj?


Obradović: Opozicija je tim izborima dala toliki značaj. Njima su ovo bili izbori prije izbora, generalna proba za parlamentarne i korpus delikti za naduvane rezultate anketa o visokim procentima podrške građana njima i njihovim politikama.


Što se tiče nas, prije svega mislim na SNSD, nama su ovi izbori bili prilika da testiramo ono što smo radili protekle godine u vezi s revizijom članstva i konsolidacijom gradske organizacije.


Dobili smo potvrdu da smo na dobrom putu i idemo dalje, da budemo još bolji.


Po mom mišljenju, ovo je bilo takmičenje između koncepta jake stranačke organizacije i koncepta društvenih mreža i medijski isforsiranih pojedinaca.


Naš koncept je pobijedio i jedino on ima dugoročnu perspektivu. Kada govorimo o stranačkoj organizovanosti, nijedna stranka ne može da konkuriše SNSD-u.


Faktor: Vi ste u SNSD došli nakon što ste napustili DNS, i ne samo Vi već gotovo cijela gradska organizacija mladih. Kako ste dočekani u SNSD-u i da li ste bili uključeni u aktivnosti u vezi s izborima za savjete mjesnih zajednica?


Obradović: Odlično smo primljeni i bez ikakvih rezervi smo uključeni u sve aktivnosti, ravnopravno sa starim članovima.


Svi smo bili uključeni u ove izbore, neki kao kandidati, drugi u štabovima i svi su pobijedili.


Na primjer, Marko Marić koji je ranije bio član DNS-a pobijedio je u Dragočaju sa preko 800 ličnih glasova.


Tako je bilo u oba Obilićeva, gđe smo u štabu bili Bojan Pećanac i ja, u Vrbanji gdje je bio Ljubo Ninković, Paprikovcu i Laušu gdje su bili Đorđe Praštalo i Zoran Stanivuković.


Da budem objektivan, SNSD bi pobijedio i bez nas, ali želim da naglasim to da su nas uprkos tome prihvatili, angažovali i ukazali povjerenje.


Faktor: Zašto ste napustili DNS?


Obradović: Možda ta riječ napustili nije najprikladnija.


Mi smo jednostavno otišli zato što smo bili nepoželjni u DNS-a.


Njima više nisu bili potrebni mladi ljudi, koji su dva puta iz pepela podizali Gradsku organizaciju i koji su bez ičije podrške i bez medija osvojili dva odbornička mandata, gotovo pa i tri.


Potcjenjivali su nas, mislili su da nećemo preći ni cenzus, a onda je počela i otvorena (anti) kampanja.


Ta mlada ekipa, za mnoge beznačajna, da je samo imala podršku svoje stranke bila bi treća stranka u Banjaluci po broju osvojenih glasova.


Faktor: Predsjednik Gradskog odbora DNS-a u Banjaluci Dragomir Jovičić posebno je kivan na vas zbog toga što stranci niste vratili odbornički mandat.


Obradović: Taj gospodin ne bira riječi kada govori o meni i uglavnom me napadaju novopridošli u DNS, koji čak nisu učestvovali ni na jednim izborima kao članovi DNS-a.


Ja nisam prekršio nijednu odluku organa stranke.


Prvi sam dao na raspolaganje direktorsku poziciju na koju sam tek bio postavljen i jedini sam je samovoljno napustio ne čekajući da budem smijenjen, pa da putem suda tražim nekakvo novčano obeštećenje.


Što se tiče odborničkog mandata, nisam ćutao i čekao da ga osvojim pa da onda napustim stranku.


U toku kampanje sam se javno suprotstavio zahtjevu predsjednika stranke da podržimo opozicionog kandidata za gradonačelnika i kome god se to od članova DNS-a nije dopalo sigurno, nije za mene glasao.


Međutim, bez obzira na to, ja bih vratio mandat, ali on ne bi pripao DNS-u već sljedećem sa liste, a on je napustio tu stranku i ne samo on, već i četvrti i peti po broju osvojenih glasova.


Dakle, ni ja niti iko iz ekipe mladih nije otišao iz DNS-a zbog ličnog interesa, već zato što smo postali nepoželjni i što se nismo saglasili s novom političkom orjentacijom.


Nakon toga smo dobili pozive iz gotovo svih stranaka da dođemo kod njih, ali smo se mi dogovorili da idemo u SNSD.


KOMIČNA SLIKA GRADONAČELNIKA


Faktor: Vi ste odbornik u Gradskoj skupštini Banja Luke i imate informacije iz prve ruke. Kako biste ocijenili rad gradonačelnika i nove gradske administracije?


Obradović: Ja sam se u toku predizborne kampanje javno deklarisao i naveo razloge zašto je Igor Radojičić bolji kandidat i zašto ne mogu da postupim po instrukciji partijskog šefa da podržim Draška Stanivukovića.


Za sve vrijeme koliko sam u Skupštini Grada imam potvrdu da je moj stav bio ispravan.


Navešću samo jedan primjer, koji vjerovatno govori više od toga da nabrajam šta je obećano a nije urađeno ili šta je loše urađeno.


Kada neko ko nema ni trideset godina dođe na funkciju i odmah se okruži svitom, čeka da mu vozač otvori vrata, da mu neko drugi drži kišobran ili nosi torbu i još se time ponosi, jer objavljuje takve snimke na mrežama, onda je sve jasno.


To je anitreklama za sve mlade ljude koji su u politici i komična slika toga šta nekome znači funkcija.


Uporediću to s profesorom Vladom Đajićem, predsjednikom Gradskog odbora SNSD-a koji je doktor medicinskih nauka, izvrstan ljekar, direktor najveće zdravstvene ustanove, a ponaša se kao sav normalan svijet.


On je izvorno čovjek iz naroda i sve titule koje ima nisu uticale na to da zaboravi otkuda potiče.


Mislim da će na predstojećim parlamentarnim izborima te karakterne osobine biračima biti važnije nego ikada.