top of page

Boračke organizacije nisu dale pismenu saglasnost o lokaciji i izgledu spomenika

Oko spomenika borcima koji se gradi na tzv. Krašovom parkingu mnogo polemike. Izgled spomenika, imena boraca koja neće biti uklesana u spomenik i na kraju sama lokacija sporne su kada je u pitanju izgradanja spomenika. Gradonačelnik Stanivuković tvrdi da su borci i boračka udruženja aminovala izgradnju spomenika, dok je stvarnost drugačija. Republičke organizacije proistekle iz odbrambeno- otadžbinskog rata nisu se nikada izjasnile pismeno o lokaciji niti o izgledu spomenika.Spomenik palim borcima odbrambeno- otadžbinskog rata svoje mjesto trebalo bi da ima u samom centru grada kod spomenika Banu Milosavljeviću, trebalo bi da ima

drugačiji izgled te da u njemu budu uklesana imena svih nastradalih boraca iz prethodnog rata, izjavio je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić i time pokrenuo buru u javnosti.


Đajić je rekao da je izgled spomenika sporan jer se sastoji od 62 stuba koji po Stanivukoviću predstavljaju 62 brigade, dok je borbenih jedinica bilo 210, te da je sama lokacija sporna jer je skrivena od očiju javnosti.


Imena nastradalih boraca nisu trebala biti uklesana u sam spomenik, pa se ipak gradonačelnik predomislio i nakon Đajićeve izjave rekao da će imena biti uklesana ,,zlatnim slovima".


Najspornija je svakako lokacija spomenika, koji je kako se navodi vidljiv samo iz ptičije perspektive.


Ipak, gradonačenlik tvrdi drugačije, da je spomenik ,,remek djelo" najboljih arhitekata, te da nema nikakvu manu i daje ovaj projekat dobio podršku svih boračkih organizacija, što se pokazalo neistinitim.


Republičke organizacije koje su nastale u odbrambeno- otadžbinskom ratu nikada se nisu pismeno izjasnile o lokaciji niti o izgledu spomenika. Borce niko o spomeniku niti njegovom izgledu, a ponajmanje o njegovoj lokaciji službenim putem pitao nije.


Iz Grada Banjaluka imaju pravdanje za ovakav postupak, te kažu da su dobili saglasnost gradskih boračkih organizacija, ali ne i republičkih. Gradske organizacije koje su pružile podršku su one koji su pod finansiranjem Grada Banjaluka.


Ipak, kako saznajemo do sastanka sa gradskim boračkim organizacijama nikada nije ni došlo, niti je pismenim putem dostavljena odluka o izgradnji spomenika, već nakon što se u javnosti pojavila informacija da nijedna boračka organizacija nije dala saglasnost za izgradnju ovakvog spomenika Stanivuković je brže- bolje sazvao telefonski sastanak kako bi dobio podršku bar jednog dijela boraca. I sve to opet bez papira.


Stanivuković je znao da neće dobiti odobrenje boračkih organizacija zbog loše pozicije samog spomenika koji je skriven od javnosti, potom imena boraca koja se po prvobitnom planu nisu trebala nalaziti na spomeniku, te izgled samog spomenika, 62 stuba, iako je ukupno bilo 210 borbenih jedinica.


Iz Grada su zaboravili napomenuti da se gradi republičko centralno spomen obljižje i da je učešće republičkih boračkih oragnizacija neophodno.

bottom of page