Bol i dalje prisutan: Godišnjica tragedije na ekskurziji banjalučke škole u Budvi

Danas se navršava 21 godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole ,,Petar Petrović Njegoš”.

Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić ,,Škorpion 2” prevrnuo.


Brod, koji je bio u vlasništvu Slavoljuba Vujičića, pri povratku sa Svetog Stefana prevrnuo se samo nekoliko stotina metara od obale.


U ovoj stravičnoj nesreći tada su poginuli učenici Vanja Drekalović, Vedrana Vidović, Dragana Kondić i Denis Kvasnji, kao i njihova nastavnica Jelena dok je pokušavala da spase i dozove učenike.


Brod je bio registrovan na 42 putnika i dva člana posade, a u trenutku nesreće na njemu su bila 142 putnika, što je direktno prouzrokovalo njegovo prevrtanje. Vujičić je osuđen na 13 godina zatvora zbog izazivanja nesreće.


Jedan od školskih drugara nastradalih učenika, Goran Aćimović prisjetio se tragedije koja se dogodila drugog dana ekskurzije.


,,Pri povratku sa ostrva Sveti Stefan ukrcali smo se opet na brodić. U povratku smo bili umorni i sa manje energije. Sjećam se da je udario prvi talas, a odmah za njim i drugi, koji je zaljuljao brod, a potom ga prevrnuo”, kazao je Aćimović.


Kako je dodao, neposredno prije prevrtanja sjedio je na brodu, tako da su mu noge dodirivale vodu.


,,Brod je tog dana primio znatno više putnika nego što je bio njegov kapacitet. Denis i ja smo sjedili na gornjoj platformi. Sjećam se njegovog šešira, zbog kojeg smo ga svi zadirkivali, ali zapravo mi je sad jasno koliko je sve bilo nesigurno. Na tom dijelu broda nije bilo čak ni ograde. U trenutku prevrtanja, bilo mi je isprva smiješno, valjda nisam shvatao ozbiljnost situacije ili je to bila reakcija zbog straha. Razmišljao sam dječije, brod se prevrnuo i sada treba da ga vratimo i da idemo dalje”, ispričao je Aćimović.


Dodao je da je dosta dugo ostao u vodi da bi pomogao prijateljima.


,,Mislim da uopšte nisam bio svjestan situacije, sve dok se nismo vratili u Banjaluku”, rekao je Aćimović za ,,Glas Srpske”.


Kolektiv škole će, kao i svake godine, danas u 11 časova posjetiti vječnu kuću stradalih na Novom groblju, položiti vijence i zapaliti svijeće za pokoj njihovih duša. Direktorica škole Đorđa Grajić rekla je da je uprava škole svih proteklih godina u kontaktu sa rodbinom nastradalih.


,,Ova strašna tragedija ne smije se nikad zaboraviti. I ove godine posjetićemo njihovu vječnu kuću na Novom groblju, gdje ćemo položiti vijence i zapaliti svijeće za pokoj duša”, rekla je Grajićeva.

Recent Posts

See All