top of page

Bojan Kresojević se izblamirao na društvenim mrežama; Njegovo neznanje stiglo i do Strazbura

"Saobraćajna revolucija" kako je vole nazvati gradonačelnik Draško Stanivuković i njemu bliski ljudi krši niz zakona. Uvođenjem jednosmjernog saobraćaja za motorna vozila, a dvosmjernog za bicikliste na potezu od zgrade Vlade RS do Ekvatora prekršen je niz zakona što onih koji se tiču Zakona o bezbjednosti saobraćaja, ali i direktnog ugrožavanja ljudskih života. Da bi opravdao nestručnost i kršenje zakona Bojan Kresojević, gradski menadžer, rješenje je potražio u Francuskoj u Strazburu, zemlji koja ima jasno napisan zakon koji se tiče odvijanja dvosmjesnog saobraćaja za bicikliste u jednosmjenim ulicama za motorna vozila.


Bojan Kresojević, gradski menadžer, nakon uvođenja dvosmjernog saobraćaja za bicikliste, a jednosmjernog za motorna vozila otišao je čak na ulice Strazbura i provozao se ulicama ovog grada, kako bi dokazao da je kretanje biciklista suprotnom stranom u odnosu na vozače automobila moguć.


Tako je Kresojević otišao u zonu grada gdje je kretanje automobila ograničeno na 30 km/h, a broj automobila koji dnevno prođe tom ulicom nije veći od 500. To su ujedno i minimalni uslovim pod kojima je moguć ovakav način odvijanja saobraćaja, a što je jasno i navedeno u velikoj studiji o saobraćaju "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici" koju je Grad Banjaluka radio zajedno sa Ministrarstvom saiobraćaja još 2018. godine, kada je po prvi put razmatrano uvođenje ovakve vrste saobraćaja.


U toj studiji jasno je navedeno da je "bicikl u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske definisan kao vozilo, stoga biciklisti moraju poštovati ista pravila saobraćaja kao i ostala vozila".


"U jednosmernim ulicama na kojima je prosečna brzina kretanja vozila ispod 30 km/h

i gdje tok motornog saobraćaja ne prelazi preko 1.000 vozila na dan, preporuka je da se dozvoli kretanje biciklista, kolovozom, u suprotnom smeru, regulisano samo vertikalnom signalizacijom (Contra-flow cycling 2014). U Groningenu, u Holandiji, svaka jednosmerna ulica je na ovaj način regulisana (Cambridge Cycling Campaign, 1998). Ovo pravilo se primenjuje u jednosmernim ulicama širine najmanje 2,5 m. Naime, u uskim ulicama biciklisti se mogu osećati zastrašeno zbog nadolazećih motornih vozila", stoji u zakonu evropskih zemalja.


Takođe, Francuska koju je posjetio Kresojević jasno je u svom zakonu od 2008. godine navela mogućnost odvijanja ovakve vrste saobraćaja, a pod gore navedenim uslovima. Pored detaljno odrađene studije, ispunjenih uslova za ovakav režim saobraćaja, pod kojima je sigurnost biciklista na prvom mjestu, Francuska je izmijenila zakon da bi ovako nešto uvela, a što kod nas nije slučaj jer se nisu stekli uslovi koji bi omogućili siguran način odvijanja saobraćaja.


"U Francuskoj je u 2008. godini usvojen novi zakon u kom je navedeno da sve zone „30“ moraju biti pogodne za dvosmerno kretanje biciklista, osim u slučajevima kada saobraćajni uslovi i geometrija puta to ne dozvoljavaju", stoji u studiji Bezbjednost saobraćaj u lokalnoj zajednici.

Grad Banjaluka pored gore navedenih krši niz osnovnih zakona, a na prvom mjestu je Zakon o bezbjednosti saobraćaja (ZOVS) u kojem stoji:


"Vozač mopeda ukoliko je pokretan snagom vozača i vozač bicikla moraju se kretati desnom biciklističkom stazom u odnosu na smjer kretanja saobraćaja. Na biciklističkim stazama uređenim i obilježenim za saobraćaj bicikla i mopeda u oba smjera, vozila se moraju kretati desnom stranom u smjeru kretanja vozila. Vozač bicikla i vozač mopeda smiju se kretati samo po onim saobraćajnim površinama po kojima je kretanje takvim vozilima dozvoljeno”.


Da li će Bojan Kresojević ili Draško Stanivuković odgovarati za potencijalne saobraćajne nesreće koje prijete ovakvim načinom odvijanja saobraćaja, s obzirom da biciklističke staze nisu fizički odvojene od pješačkih, već na njih u nekoliko navrata moraju stati pješaci ukoliko žele da uđu u gradski autobus. Pored pješaka, najviše su ugroženi biciklisti vozeći suprotnom trakom u odnosu na pravac kretanja automobila.


Kako je to Kresojević u jednoj maloj ulici u Strazburu s ograničenom brzinom kretanja od 30 km/h. predstavio pogledajte u nastavku:bottom of page