Bošnjaci montiraju monstruozne laži o stradanju u Janji i Bijeljini

Udruženje veterana "Garda Panteri" u Bijeljini upozorilo je da Bošnjaci montiraju monstruozne laži o stradanju u Janji kroz dokumetarni film po knjizi Jusufa Trbića koju je Sud BiH već odbacio kao nerelevantnu i netačnu.Od nadležnih "Garda Panteri" traži zabranu emitovanja filma "Ubijeni prirodnom smrću" u produkciji "Podrinje medija", čije je prikazivanje najavljeno za utorak, 10. avgust, u Janji, uz ocjenu da dodatno pogoršava već loše međunacionalne odnose.


Iz udruženja ratnih vetera najavljuju i tužbe za klevetu i za širenje vjerske i nacionalne mržnje u filmu protiv Avde Huseinovića i Vahidina Mulamustafića.


U saopštenju se navodi da se u filmu pojavljuje priča o "logoru Batković" i teško se terete gotovo svi viđeniji Srbi iz tog vremena, iako su svi osumnjičeni u ovom slučaju oslobođeni.


U Sudu je dokazano da nije bilo ni ubistava niti mučenja u "logoru Batković", ističu veterani "Garde Panteri".


"Dokumentarni film sa mostruoznim konstrukcijama usmjeren je protiv boraca Vojske Republike Srpske u Semberiji i protiv srpskog naroda, a u njemu se pominju desetine i stotine ubijenih Bošnjaka sa područja Janje i Bijeljine, pa pitamo gdje su grobovi tih navodno ubijenih Bošnjaka", navodi se u saopštenju.


U filmu se teško tereti i komandant "Garde Panteri" LJubiša Savić Mauzer, kao i ova ratna jedinica.


"Ne postoji istraga protiv ijednog pripadnika `Garde Panteri` za zločine u Bijeljini i Janji, niti je ikada povedena istraga protiv Mauzera od strane Haškog tribunala", ističu iz udruženja veterana.


Borci Semberije, pripadnici "Garde Panteri" i drugih jedinica poručuju da neće trpiti laži koje plasiraju bošnjačke strukture u Janji vezano za ratne događaje na ovim područjima