,,Bošnjački lobisti, putem medija, ponovo pokušavaju satanizovati Srbe"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da mnogi mediji, koji bi trebalo da imaju rejting u javnosti, pod pritiskom bošnjačkih lobista o situaciji u BiH izvještavaju nekokrektno, lažno i netačno sa namjerom da satanizuju Srbe.

,,Vidimo histeriju koja je prisutna u mnogim medijima. Ako pročitate te tekstove shvatićete da su u pitanju plaćenici muslimanskih interesa, bošnjačkih lobista u svijetu koji i dalje održavaju tu strukturu i uspijevaju da `upale` sve medije i satanizuju Srbe, kako su to činili i ranijih godina", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.


On je ukazao da se to radi na nekorektan, netačan, lažan način i da je impozantno koliko je laži izneseno od važnih medija koji bi trebalo da imaju rejting.

,,Međutim, njihove namjere nisu iskrene, ne samo prema Srbima, nego i ostalim narodima", istakao je Dodik.


On smatra da je pogrešno tretirati BiH kao zemlju krize samo zbog posljednjih događaja.

,,Ali, u BiH od avgusta ne funkcionišu zajedničke institucije, a život se odvija nesmetano, kao i u u Republici Srpskoj koja je posvećena ekonomskim pitanjima", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naveo da se pojedini evroparlamentarci i druge strane diplomate žele nametnuti kao ljudi koji žele dobro BiH, preporučujući sankcije i istovremeno pozivajući na poštovanje Ustava.

,,Moje pitanje za njih je šta rade u svojim zemljama? Pozivaju li se na Ustav ili neke druge dokumente kada djeluju i rade. Naše zalaganje za Dejtonski sporazum i za Ustav BiH svakako je nešto što bi trebao svaki parlamentarac u svijetu da pozdravi", ocijenio je Dodik.

On je rekao da bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg govori o tome kako treba spriječiti uticaj Srbije i Rusije u BiH, ističući da "tog uticaja, u smislu kako ovdje utiče Velika Britanija, pa i u vrijeme kada je on bio na nekim funkcijama – nema".

Dodik je odbacio i tvrdnje da "zli Rusi donose probleme građanima BiH" što, istakao je, apsolutno ne stoji.

,,Hejg nema pravo o tome da govori, jer zna kakav je uticaj na sva dešavanja bio britanski i ako je ko uticao u posljednjih 10, 20 godina to je bila Velika Britanija. Pokazalo se da je to bio maligni uticaj u BiH", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, njemački ministar inostranih poslova /Hajko Mas/ bavi se pitanjima sankcijama i zabranjivanja, a nije se uputio u Aneks četiri Dejtonskog sporazuma da bi mogao nešto komentarisati.