top of page

Bliži se period slava i proslava: Da li znate kako da pravilno postavite sto, evo rješenja

U užurbanom danu teško da stignemo i da se okupimo da zajedno jedemo, a tek da razmišljamo o postavljanju stola. Međutim, tokom slava i praznika koji nas čekaju možemo da se posvetimo i uređenju stola.Svečano postavljen sto uključuje nekoliko dijelova: stolnjak, podmetače za tanjire (ukoliko ste za ovu varijantu), tanjire, činije za supu, tanjire za salatu, tanjire za hljeb, salvete, viljuške za salatu, viljuške za jelo, noževe, kašike za supu, kašike za desert, čaše za vodu, čaše za crveno vino i čaše za bijelo vino.


Meni proslava je dosta širi od onog uobičajenog, tako da će zahtijevati i više posuđa. Sve to posuđe treba dobro organizovati kako ne bi bilo previše elemenata na stolu.


Ispred svakog gosta se nalazi donji veliki plitki tanjir iz kog se ne jede, već se na njemu posluži onaj koji je serviran iz koga će se jesti. Viljuška za jelo, salatu i velika viljuška za glavno jelo nalaze se sa lijeve strane tanjira dok se kašika i nož nalaze sa desne strane tanjira.


Iznad tanjira se nalaze kašičica i viljuščica za desert, sa gornje desne strane čaše za vodu, vino. Sa lijeve strane se stavlja činijica za salatu i tanjir za hljeb, piše Magazin Novosti.

Pravilo je da se činije i ovali iznose na sto tek kada svi sjednu. Imajte na umu da te činije budu iste boje ili bar slične, jer će jedino tako uspostaviti harmoniju među ostalim šarenim stvarima.

bottom of page