Blagojević: Na scenu će stupiti osovina OHR - Ustavni sud BiH

Profesor ustavnog prava iz Banjaluke Milan Blagojević smatra da je sasvim izvjesno da će nakon što je Narodna skupština usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluke Valentina Incka uslijediti zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti, a potom će na scenu stupiti osovina OHR - Ustavni sud BiH.Blagojević je naveo sada Ustavni sud BiH braniti tiraniju OHR-a o čemu svjedoči primjer iz 2000. godine kada je tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič nametnuo tzv. zakon o državnoj graničnoj službi BiH, čime je on umjesto parlamenta BiH stvorio tu instituciju na nivou BiH, bez saglasnosti entiteta, što je nezabilježen slučaj bilo gdje u svijetu.


“U sporu za ocjenu ustavnosti tog nasilja Volfganga Petriča, koji je pokrenulo 11 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Ustavni sud BiH je donio odluku u kojoj je, vjerovali ili ne, rekao da je visoki predstavnik namećući pomenuti zakon navodno djelovao kao vlast BiH i da se ta odluka visokog predstavnika navodno mora smatrati zakonom”, naveo je Blagojević u kolumni u za "Glas Srpske".


On je upozorio da je "takve neistine iznio Ustavni sud BiH, iako zna da u Ustavu BiH nigdje nije propisano da je visoki predstavnik vlast u BiH, niti je tim Ustavom, a ni bilo kojim drugim aneksom Dejtonskog sporazuma, rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN ili zaključcima onog fantomskog savjeta za primjenu mira u BiH, rečeno ijednom riječju da se odluke visokog predstavnika moraju smatrati zakonom, niti da visoki predstavnik uopšte ima pravo da donosi zakone".


Prema njegovim riječima, koliko je bilo nesuvislo i zlonamjerno ponašanje Ustavnog suda BiH u tom predmetu svjedoči i činjenica da je u toj svojoj odluci pokušao da uspostavi paralelu između dejtonske BiH i Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.


Blagojević ukazuje da su sudije Ustavnog suda BiH u toj svojoj odluci najprije rekle, "tačnije slagale su", da je dejtonska BiH navodno slična "relevantnim primjerima mandata pod režimom Društva naroda".


“Međutim, nije suvislo nas upoređivati sa pomenutim mandatima, jer su to bile bivše kolonije nekadašnjeg Njemačkog i Osmanskog carstva, a dejtonska BiH nije, niti je bila ičija kolonija, već je međunarodnim ugovorom /Dejtonskim sporazumom/ uspostavljena kao suverena država. Ona kao takva, a ne visoki predstavnik, suvereno /u nadležnim domaćim parlamentima/ donosi zakone”, naveo je Blagojević.


Napomenuo je i da je Ustavni sud BiH u toj svojoj odluci neosnovano pozivao na okupiranu Njemačku poslije Drugog svjetskog rata i da visoki predstavnik u BiH navodno može, poput okupirane Njemačke, da BiH podvrgne svom međunarodnom nadzoru, kao i da navodno i strane vlasti u BiH mogu da učestvuju u tome.


On je naglasio da je to toliko pravno i moralno neosnovano, da čovjeku staje pamet.


Između ostalog, Blagojević je ukazao da BiH Dejtonskim sporazumom niti bilo kojim drugim međunarodnim pravnim dokumentom nije okupirana i izdijeljena na okupacione zone, niti je bilo kojim pravnim izvorom ijednoj stranoj vlasti ili visokom predstavniku dato pravo da ovdje vrši vlast i donosi zakone.


Blagojević je ukazao da je Valentin Incko nedavno napravio takav kriminal, tiraniju i izopačenost pred kojima staje ljudski razum, te svojom samovoljom 23. jula 2021. godine bukvalno otvorio lov na Srbe.


On je dodao da je zato u znak protesta protiv svega toga podnio ostavku na sudijsku funkciju u Okružnom sudu u Banjaluci.


“Јer poslije svega, sve je ovdje izgubilo smisao, pa i smisao da se bude sudija u ovakvoj izopačenoj tvorevini kakva je BiH. Moja ostavka je i vid otpora prema tiraniji OHR-a”, naveo je Blagojević.