Blagojević: Dejtonska BiH okupirana agresijom PIK-a i OHR-a

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević smatra da je dejtonska BiH okupirana agresijom Savjeta za sprovođenje mira (PIK) i OHR-a na BiH, a posebno na Republiku Srpsku."Oni koji su izvršili agresiju na Republiku Srpsku, sada su samovoljno dali sebi pravo, bez ikakvog uporišta i u jednom izvoru prava, da odluče kada će oni i OHR završiti svoju agresiju na BiH", naveo je Blagojević u kolumni za "Glas Srpske".


Blagojević ističe da OHR, ni prema Dejtonskom sporazumu, niti prema bilo kojem drugom izvoru međunarodnog prava nema nikakvu mogućnost da ulazi u poziciju bilo kog organa vlasti BiH ili entiteta i da umjesto njih donosi akte.


"To mu ne dozvoljava, ne samo međunarodno pravo, već i unutrašnje pravo u BiH", navodi Blagojević.


On je napomenuo da ni Savjet bezbjednosti UN u 41 rezoluciji, koliko ih je donio o BiH od decembra 1995. godine do danas, nikada nije ovlastio visokog predstavnika da u BiH nameće ustave i zakone ili druge akte.


"Savjet bezbjednosti UN to nije ni mogao učiniti, s obzirom na Povelju UN, iz koje jasno proizlazi da se UN, čiji je član BiH, temelji na načelu suverene jednakosti svih svojih članova", pojašnjava Blagojević.


On napominje da ni u Povelji UN ništa ne ovlašćuje UN da se miješaju u poslove koji po svojoj suštini spadaju u unutrašnju nadležnost države.


Prema njegovim riječima, kada su se susreli sa ovim neoborivim činjenicama i dokazima, onda su kriminogene strukture OHR-a, sada već daleke 1997. godine skovale plan u vidu agresije na BiH, a posebno na Republiku Srpsku.


Blagojević ističe da su države koje čine PIK, što podstreknute sopstvenim interesima, što od onih kriminogenih struktura OHR-a, još 1997. godine smislile da u svojim bonskim zaključcima navodno ovlašćuju OHR da u BiH nameće obavezujuće odluke i mjere, te da visoki predstavnici nameću amandmane i zakone.