Bileća: Novi krak požara prema selu, vatrogasci na terenu

Bilećki vatrogasci sedmi dan bore se sa vatrenom stihijom. Iako je situacija nešto povoljnija nego juče, potencijalnu opasnost danas predstavlja novi krak vatre koji se u nepristupačnom terenu od planine Viduša spustio ka selu Mirilovići.Požarna linija duga nekoliko kilometara nije blizu naseljenog područja, ali zahtijeva stalno prisustvo vatrogasaca na terenu.


Starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bileća Radomir Radmilović rekao je da se vatra kreće ka planini Viduši.


- Na terenu su vatrogasci, pomažu im pripadnici Civilne zaštite i šumari. Nastojaćemo da spasimo Vidušu od kompletnog sagorijevanja - rekao je Radmilović.


Ne očekuje se da vatra, nedaleko od Mirilovića, ponovo ugrozi selo kao prije nekoliko dana. Ohrabruje vjetar koji vatru odbija od kuća i vraća je u planinu Vidušu.


Mještani ne strahuju za bezbjednost svojih kuća, ali žale što je požar uništio drva za ogrev i ugrozio ispašu za stoku.


- Stanje je bolje, odbili smo vatru od objekata. Mladi iz sela priskočili su u pomoć, odbranili smo se za sada - kaže mještanin Drago Kapor.


Zatišje je dobro došlo vatrogascima koji su se ranijih dana suočili sa velikim izazovom.

- Ono što sam juče doživio, nisam nikad do sada. Bio sam zadužen za kamion vrijedan pola miliona maraka, vatra mi je bila došla pod zadnje točkove, bježao sam koliko sam mogao, a od dima se ništa nije vidjelo - priča vatrogasac Vladimir Perućica.


I mještani i vatrogasci željno iščekuju kišu koja bi ugasila i dio požara na nepristupačnom području i svima donijela olakšanje.