top of page

Bilbordi povodom Dana sjećanja na žrtve genocida u svim gradovima Srpske

U svim gradovima Republike Srpske počelo je postavljanje bilborda povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac, 23. aprila u Donjoj Gradini.Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković izjavila je Srni da će akcija trajati 14 dana, te da je bilbord juče postavljen na graničnom prelazu Donja Gradina-Jasenovac, kao i u mnogim gradovima Srpske.


Ona je navela da je Javna ustanova "Spomen-područje Donja Gradina" pokrenula ovu aktivnost, a uz saglasnost Organizacionog odbora za obilježavanje parastosa i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, kojim predsjedava predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.


Iz Organizacionog odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac novinarima je potvrđeno da će parastosu i pomenu u Donjoj Gradini 23. aprila prisustvovati delegacije Republike Srpske i Srbije na najvišem nivou kao i brojni građani Srpske, posebno učenici osnovnih i srednjih škola.


Obilježavanje Dana sjećanja na jasenovačke žrtve bilo je u 8.30 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.


Vijenci i cvijeće položeni su u 10.00 časova u "Spomen-području Donja Gradina", a parastos i pomen jasenovačkim žrtvama, koji uključuje srpsku, jevrejsku i romsku molitvu u 10.30 časova.


Memorijalna akademija "Zavjet sjećanju" biće održana 22. aprila u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u 19.00 časova.

bottom of page