Bijeljina: Građansko "NE" samovolji visokog predstavnika


Prve potpise na peticiju kojom se odbacuje nametanje odluke visokog predstavnika Valentina Incka i potvrđuje stav da se u Srebrenici nije dogodio genocid danas su u Bijeljini stavili novinari, sportisti, mladi ljudi i gradski i republički funkcioneri koji su na taj način podržali borbu Republike Srpske za istinu i slobodu.Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je novinarima da je potpisivanje peticije za njega izraz odgovornosti i obaveze svakog čovjeka da odbaci nametnute odluke visokog predstavnika koje ne vode u bolju budućnost, nego vraćaju u tešku prošlost.


"Ovo je pokušaj da se genocidnim proglasi srpski narod koji vijekovima strada i koji je bio žrtva genocida, neprihvatljivo nametanje činjenica i zabrana izražavanja mišljenja o događajima iz naše prošlosti", rekao je Ćorić i pozvao građane da u momentu kada je Republika Srpska na raskršću odbace ovakva rješenja visokog predstavnika.


Narodni poslanik SNSD-a iz Bijeljine Dragan Knežević je nakon potpisivanja peticije ocijenio da visoki predstavnici rade na formiranju nekakve građanske BiH i da je posljednji Inckov potez uvod u pokušaj ukidanja Republike Srpske.


"Srpski narod treba da se okupi i pokaže da je jedinstven u odbrani Republike Srpske i ja sam optimista da ćemo uspjeti dokazati istinu i o pitanju događaja u Srebrenici, jer tek što se pojavio rezultat analize nezavisne međunarodne komisije koja je pokazala da nije bilo genocida, uslijedila je ova reakcija visokog predstavnika", rekao je Knežević.


On je osudio djelovanje visokih predstavnika na satanizaciji srpskog naroda i pokušajima majorizacije u korist stvaranja građanske države.


Mladi političar, sportista, predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević nazvao je Inckovo nametanje zakona retrogradnim potezom i porazom civilizacije, "posljednjim klinom u sanduku BiH".


"Jedan strani državljanin u suverenoj zemlji, koja ima svoje institucije, odlukom nameće zakone, to je pravno nasilje i neće donijeti dobra ni žrtvama zločina, niti će promijeniti stav da genocida nije bilo, kao ni doprinijeti pomirenju naroda u BiH", rekao je on.


Neformalna grupa građana organizovala je potpisivanje peticije na gradskom trgu u Bijeljini koje će trajati do 20.00 časova večeras i sutra od 17.00 do 20.00 časova, rekao je jedan od učesnika Rado Bjelica i istakao da je neprihvatljiv Inckov pokušaj da nametne zabranu slobode govora, elementarnih ljudskih prava.


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je sve građane Republike Srpske koji to žele da u što većem broju u svojim gradovima, lokalnim i mjesnim zajednicama potpišu peticiju o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika.


Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".