top of page

Bijelim štapom kroz Banjaluku: Taktilne trake nisu adekvatne

Taktilne trake, koje služe za lakše kretanje slijepim i slabovidim osobama, postavljene duž cijelog novog šetališta u centru Banjaluke, nisu adekvatne. Pri postavljanju niko od nadležnih se nije konsultovao ni sa gradskim ni republičkim Savezom slijepih.

Taktilnih traka ima više vrsta i svaka ima različit reljef za slijepe i slabovide. Međutim, ove koje su postavljene na novom šetalištu u „Parkiću“ imaju tačkasta ispupčenja koja služe da upozore slijepu ili slabovidu osobu na određenu opasnost - stepenište, silaz, pješački prelaz, povišenu površinu i slično.


Dok npr. trake koje imaju ugrađene unutrašnje linije služe za postavljanje bijelog štapa i lakše navođenje i kretanje ovih osoba na površinama poput šetališta. Ovakve trake postavljene su oko Tržnog centra „Delta“.


Predsjednik Saveza slijepih i slabovidih RS Branko Suzić prvo ističe da je svakako pomak što su prilikom renoviranja šetališta bar imali na umu da uvrste potrebe slijepih osoba u infrastrukturu, ali to nisu uradili adekvatno.


„Ima tu raznoraznih vrsta, bankina i tehnika, ali su oni postavili tu jednu najjednostavniju, jer je to možda bilo najprihvatljivije. Uvrstili su naše potrebe bar koliko-toliko. Svakako su mogli da postave uzdužnu traku koja pomaže pri kretanju sa bijelim štapom, da čovjek može lakše imati orijentir na desnoj ivici i da ne udari u zid ili prepreku. Trebalo je tu postaviti i taktilne staze ili vodilice, imate raznoraznih načina koji pomažu da čovjek drži pravac (pomoću bijelog štapa)“, rekao je Suzić.


Na pitanja Gradskoj upravi, zašto su na šetalištu postavljene trake upozorenja (umjesto linijskih traka), nije stigao odgovor.


Primjer taktilne staze na šetalištu u centru Novog Sada


Izvor: Mondo

bottom of page