top of page

"BiH nije i ne može biti muslimanska država"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bh politika jeste kvazi politika, jer je i BiH kvazi država.


foto: ATV


Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Rusmira Mahmutćehajića da "Muslimani bosanskog naroda nemaju budućnost bez bosanske države" i da "bez uvažavanja bosanskog pitanja i ljudi nema geopolitičke stabilizacije u jugoistočnoj Evropi", te da je BiH svjetski važna, Dodik je odgovorio da akademik Mahmutćehajić nikako da shvati da je Dejtonski mirovni sporazum uvažio realnost, a ne fikcije koje su muslimani njegovali čak i prije građanskog rata.


"Ako nema Muslimana bez bosanske države, kako Mahmutćehajić kaže, onda bi dobro bilo da to pitanje regulišu na onih 51 odsto BiH, naravno, ukoliko se dogovore sa Hrvatima", poručio je Dodik.


Predsjednik Srpske je naglasio da muslimansko pitanje u BiH i jeste u centru svjetske pažnje, ali ne zbog, kako Mahmutćehajić misli, rješavanja muslimanskog pitanja, već zbog činjenice da EU na svojim granicama ima to pitanje, s tim što je za svijet to bezbjednosno, a ne nacionalno pitanje.


"BiH nije i ne može biti muslimanska država, ako u Sarajevu misle da je zovu svojom onda će se morati navići na činjenicu da Srbi i Hrvati neće državu koju oni hoće", istakao je Dodik.

Comentários


bottom of page