Biciklom do Ostroga: Za zdravlje najbližih, Banjalučani do manastira prešli 425 km

S molitvom u mislima i za zdravlje i spasenje svojih najbližih vojnik Dragan Rokvić i vozač sanitetskog vozila Vladan Kljajić, obojica iz Banjaluke odlučili su se na nesvakidašnju avanturu, pokloničko putovanje biciklom do manastira Ostrog.Za putovanje su se pripremali nepune tri godine, kada se prvi put i javila ideja, ali zbog poslovnih obaveza aktera njena realizaciju je morala da sačeka. Ipak, želja ovih hrabrih mladića, zaljubljenika u ovaj sport, bila je dovoljno jaka da se usprotivi svim iskušenjima i održi se sve do danas, kada Dragan i Vladan sa ponosom prepričavaju svoju avanturu.


„Odluka je pala u svega dva dana,samo je bilo bitno da krenemo. Iskoristili smo slobodne dane i uputili se ka Ostrogu. Putovanje je trajalo nepuna četiri dana. Po jakom suncu i brdovitom terenu, sa oko 30 kg opreme na biciklu prešli smo ukupno 425 km”, rekao je za Banjaluka.net Dragan Rokvić.


Prvu noć Dragan i Vladan proveli su u šatoru nedaleko od Gornjeg Vakufa, u podnožju Makljena.


“Drugi dan smo se uputili prema Mostaru. Preko Prozora spuštali smo se do Mostara, a sve vrijeme pratio nas normalno jak vjetar, pa smo i niz brdo morali da okrećemo pedale”, dodaje Rokvićev saputnik Vladan Kljajić.


Izazovi sa kojim su se susretali tokom pokloničkog putovanja nije umanjila želju da istraju u svojoj namjeri, dođu do pravoslavne svetinje, budu primjer drugima u promociji zdravog života i upoznaju magične krajeve zemlje.


Zbog izuzetno velikih temperature, Banjalučani su napravili kratku pauzu u Mostaru, a potom se uputili ka Stocu.


“Došli smo pred ulaz Stoca i tu zakampovali u jednoj kući u izgradnji. Ujutru ranom zorom krenuli smo za Bileću, po jako nezgodnom terenu. Tu smo iznajmili apartman i prespavali. Pratile su nas velike vrućine i duvao jak i vruć vjetar, nekarakterističan za krajeve iz kojih mi dolazimo. Sutradan smo nastavili naš put ka Ostrogu”, poručuju Banjalučani.


Po planu, četvrti dan svoj putovanja stigli su do odredišta, ostroške svetinje.