top of page

Biće zatvoreni marketi i pumpe koji ponovo budu kršili Uredbu o maržama (VIDEO)

Nakon što je izdao nalog za pojačanu kontrolu cijena osnovnih životnih namirnica, mandatar za sastav nove Vlade Radovan Višković naložio je Inspektoratu da pojača i kontrole cijena naftnih derivata na svim benzinskim pumpama.


Foto: RTRS


Inspektorat je danima na terenu i trgovačkim centrima i marketima izdao je više od 30 prekršajnih naloga.


Upozoravaju, ukoliko se kršenje uredbi o maržama ponovi i drugi put slijedi najrigoroznija mjera - zatvaranje trgovačkih lanaca, marketa i pumpi.Namirnice skuplje, potrošačka korpa praznija. Kupuju se najčešće osnovne životne namirnice. Poskupljenju bašp tih namirnica staće se u kraj. Pojačane su kontrole. Inspektori su danima na terenu .Obilaze markete, tržne centre i benzinske pumpe. Do sada su izrečene kazne od skoro 240 hiljada maraka.


Građani daju punu podršku.


Inspektori su na terenu utvrdili da su najveća odstupanja u cijena mlijeka i ulja. Iako je u maloprodaji za osnovne životne namirnice propisana marža od 8 odsto, pojedini trgovački lanci i marketi samovoljno su tu maržu podigli i do 12 odsto.


Ukoliko se kršenje propisa ponovi više puta, uslijediće najrigoroznija mjera!


- Nema opraštanja, nema više kazni nego zabrana rada! Pa ćemo sada vidjeti, kako će to stajati. Drugačije ne može, nećemo mi nikoga tjerati. DŽaba, ne vrijedi ni govoriti, niti upozoravati. Nemojte ljudi kršiti ppropise - kategoričan je Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor.


Od početka novembra izvršeno je 10 kontrola na pupmama i od toga njih sedam bilo je sa prekršajnim nalogom. Gorivo se prodavalo po mnogo većim cijenama koje ne propisuje Uredba o maržama.


- Izdali smo 16 prekršajnih naloga i za 20 dana 106.000 maraka naplaćenih kazni - dodaje Gavrić.


Od danas još veće kontrola prodaje naftnih derivata.


- Očito neki pokušavaju da iskalkulišu veće marže. Ako cijena barela na svjetskoj berzi pada, pada i nabavna cijena. Što znači, ulazni parametri padaju. Tome dodate maržu, onda očekujete da je i u maloprodajna cijena niža, nego u momentu kada ste to kupovali, po staroj cijeni - pojašnjava Radovan Višković, mandatar za sastav Vlade Republike Srpske.


Inspekcija je završila i kontrolu mljekara u Republici Srpskoj i utvrđeno je da se ni oni nisu pridržavali uredbi o visini marži.


Utvrđene su određene nepravilnosti u primjeni odluke o privremenom ograničenju visine cijene peleta.


Obavljeno je 27 kontrola i izdato osam prekršajnih naloga. Samo u jednom privrednom društvu oduzeto je 30 tona ogrevnog peleta zbog neposjedovanja dokumentacije o njegovom porijeklu.


Izvor: RTRSComments


bottom of page