top of page

Biće žestoko na Kočićevom zboru: Duman nabavio rogonju od 12.000 evra

Ostalo je još samo nekoliko dana do Kočićevog zbora u Stričićima, najvećeg narodnog sabora u Republici Srpskoj. Pripreme za veselje pod šatorima, a na Manjaču već pristižu glavne zvijezde: bikovi bodači i njihovi ponosni vlasnici. Tako je u Kočićev zavičaj stigao i Jovo Vođević Duman, jedan od legendi Kočićevog zbora.


Bodljavina bikova, koji se u areni bore za nagradu ,,Jablan” tradicionalno je glavna atrakcija Kočićevog zbora, a Duman već godinama pokušava da se domogne pobjede.


Do sada mu to nije pošlo za rukom, iako svake godine iskešira pozamašnu sumu novca za kupovinu dobrog bika.


Tako je bilo i sada. Zaputio se čak u Hercegovinu i dobrano odriješio kesu da kupi rogonju koji će mu, vjeruje, donijeti toliko željenu titulu pobjednika Kočićevog zbora.


,,Kupio sam u Hrvatskoj, u jednom pograničnom selu nedaleko od Širokog Brijega, bika Miška. Platio sam ga 12.000 evra, nije to mnogo za takvog ljepotana'', kaže Duman.


Eto, bik je stigao iz Širokog Brijega, a njegov vlasnik Duman pravo iz Velsa, doduše ne iz Velike Britanije, nego iz gradića Vels u Gornjoj Austriji, u kojem već decenijama radi kao gastarbajter. Sa Jovom Dumanom su stigli i njegovi sinovi Mirko i Zdravko, tako da će Vođevići na zboru nastupiti u kompletnom sastavu.


,,Biće žestoko ove godine, ali ubijeđen sam da ću pobijediti i uzeti nagradu ,,Jablan”, kaže Duman.


Istina, Duman je pobijedio 2020. godine, kada Kočićev zbor zbog korone nije održan, pa nije bilo ni zvaničnog nadmetanja u bodljavini bikova. Zaljubljenici u ovu ,,sportsku disciplinu” te su godine organizovali nezvanično takmičenje, na kojem je Dumanov bik bio najjači, ali ispostavilo se da se to, ipak, ne računa.


Tako će se ove godine Duman ponovo upustiti u bitku za trofej Manjače. Kao što je i svih ranijih godina obećavao, i sada poručuje da, ako njegov bik pobijedi, od nagrade, koja iznosi 6.000 KM, neće ni feninga ostaviti sebi: sve će potrošiti da počasti prijatelje i konkurente.


,,Potrošićemo sinovi i ja za ta dva dana sigurno nekoliko hiljada evra. I nije mi žao. Ja živim za te dane, cijele godine se radujem Kočićevom zboru i hoću da uživam i slavim s prijateljima i zemljacima. Eto, neko dođe na Manjaču da zaradi, a ja da potrošim'', kaže Duman.


Dodaje da će i ove godine imati svog šator nedaleko od arene, ili kako narod kaže bukališta za borbu bikova. Ali ni taj šator neće podići da bi u njemu zaradio, nego da bi imao gdje okupiti svoje goste, koje će častiti, piše Srpska info.

bottom of page