BHRT NITI JE JAVNI, NITI JE SERVIS, VEĆ MEDIJ PO MJERI POLITIČKOG SARAJEVA

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da je "smjena i odmazda srpskog kadra u tzv. BHRT jednostrana u smislu da sve što je iz Republike Srpske može i ima odrednicu 'tzv.', dok se to ne smije i ne može primijeniti na FBiH."Svi znamo da bi BHRT trebalo da bude javni servis svih, iako je /generalni direktor BHRT/ Belmin Karamehmedović predstavlja samo svojom, tj. bošnjačkom.


Ovi jednostrani potezi su samo dokaz koliko ovaj 'javni servis' niti je javni, niti je servis, jer bi trebalo da baštini tradiciju dejtonske BiH, a ne BiH po mjeri političkog Sarajeva", istakla je Vulićeva.


Ona je poručila da se niko od zaposlenih u BHRT ne nada da se ova borba završava na ovoj izjavi, ovo je početak vraćanja Srba u ravnopravan, radnopravni odnos bar u zajedničkim institucijama, pa i u tzv. BHRT.


Vulićeva je uputila poslaničko pitanje Karamehmedoviću u kojem je zatražila detaljnu informaciju o pokretanju disciplinske odgovornosti s obzirom da je to ugrozilo bezbjednost novinarki srpske nacionalnosti u FBiH i upitala ga da li je spreman da snosi odgovrnost za svoje jednostrane postupke.


Karamehmedović je juče donio odluku o pokretanju disciplinskog postupka i suspenziji urednika u Informativnom programu BHT1 Gordane Dragutinović Mutić i voditelja vijesti Zoricu Jorgić.


U saopštenju iz BHRT je navedeno da je u informativnim emisijama BHT1 11. juna došlo do,kako kažu, "netačnog i nedopustivog karakterisanja Armije BiH 'takozvanom'", što smatraju "teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a".


Karamehmedović je dao nalog da se ispita i odgovornost urednika Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević Kapor.Izvor: SRNA