top of page

Bezakonje u Gradskoj upravi se nastavlja; Dogovor s Autoprevozom donesen bez saglasnosti Skupštine


Od danas je ponovo moguće parkiranje automobila na parkingu Stare autobuske stanice, poručio je gradonačelnik, Draško Stanivuković koji je naveo da je ovo postignuto nakon dugih pregovora. Stanivuković je zaboravio napomenuti da je ovu odluku donio bez saglasnosti sa Skupštinom Grada, a što je zakonski morao učiniti.U Službenom glasniku broj 12/19 objavljena je Odluka o davanju saglasnosti za zaključenje "Ugovora za zaključenje komunalnih poslova", a kojom je jasno propisano da gradonačelnik ne može bez saglasnosti Skupštine Grada komunalne poslove povjeriti privrednim društvima ili drugim privatnim licima koja imaju u vlasništvu posebna parkirališta kao što je to slučaj trenutno sa „Autoprevozom“.


U dijelu "Posebna parkirališta u vlasništvu društava, pravnih ili fizičkih lica, čl.5 jasno stoji:


"Izuzetno, pojedine komunalne poslove u okviru komunalne djelatnosti iz člana 2 ove odluke mogu odlukom Skupštine Grada se povjeriti privrednim društvima ili drugim pravnim licima koja imaju u vlasništvu posebna parkirališta ili zaključen ugovor sa vlasnicima posebnih parkirališta.


Kako saznajemo "Autoprevoz" će dnevnu kartu na prostoru Stare autobuske naplaćivati u iznosu od 5 KM, a dio od naplata koji će ići u gradsku kasu iznosi 0,30 pfeninga.


Gradonačelnik Draško Stanivuković kao što je bez saglasnosti Skupštine, kršenjem zakona povećao cijene parkinga u gradu, tako je danas i bez ponovne saglasnosti sklopio dogovor s „Autoprevozom“, a koji će jedini profitirati iz ovog dogovora na uštrb građana.
bottom of page