top of page

Besplatno predškolsko obrazovanje za djecu sa smetnjama u razvoju


Besplatnim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Republici Srpskoj obuhvaćeno je šestoro djece bez roditeljskog staranja i 76 djece sa smetnjama u razvoju koja imaju nalaz i mišljenje komisije o procjeni potreba i usmjeravanju, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

Iz Ministarstva su naveli da je usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u junu 2020. godine omogućena olakšica ranjivim kategorijama djece za uključivanje u predškolske ustanove.


Zakonom je definisano da republički Јavni fond za dječiju zaštitu obezbijedi naknadu za sufinansiranje boravka u predškolskoj ustanovi za djecu sa smetnjama u razvoju.


Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić istakla je da su napravljeni značajni iskoraci kako bi se unaprijedio položaj djece koja odstupaju od tipičnog razvoja.


- Uključivanje djece sa smetnjama u razvoju u predškolske ustanove jedan je od strateških ciljeva Ministarstva, budući da studije pokazuju da je efekat predškolskih intervencija veći kod djece iz socijalno ugroženih kategorija, a naročito djece sa smetnjama u razvoju - rekla je Trivićeva Srni.


Prema njenim riječima, sprovode se kontinuirane aktivnosti koje se odnose na uklanjanje arhitektonskih barijera, obuku vaspitno-obrazovnih radnika za djecu sa smetnjama u razvoju, nabavku didaktičkog materijala i asistivnih tehnologija za rad u vaspitnim grupama.


Program predškolskog vaspitanja i obrazovanja realizuje se u osnovnim školama, školama za djecu sa smetnjama u razvoju i centrima za socijalni rad u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u kojima ne postoje predškolske ustanove, te ustanovama socijalne zaštite u kojima su smještena djeca bez roditeljskog staranja.


Iz resornog ministarstva su dodali da su uz finansijsku podršku Unicefa realizovana dva projekta, u okviru kojih je za nekoliko vaspitno-obrazovnih ustanova nabavljena asistivna tehnologija i izvršena obuka za radnike.


Izrađen je i vodič kroz program odgovornog roditeljstva i program psihosocijalne podrške za roditelje djece sa smetnjama u razvoju.


U predškolske ustanove upisano je i oko 130 djece kod kojih je uočeno odstupanje od tipičnog razvoja koja su u periodu opservacije, a nemaju nalaz i mišljenje stručne komisije.


- Izmijenjenim zakonskim rješenjima propisano je formiranje resursnih centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje djece, čiji stručnjaci pružaju podršku u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju u predškolskim ustanovama i osnovnim školama - navode iz Ministarstva.


bottom of page