top of page

Besplatno parkiranje postalo skup luksuz: Draškov potez oslabiće gradsku kasu za 150.000 KM

Draško Stanivuković igra svoje igre, ali to čini na teret narodnih para i gradskog budžeta. Prvo je donio odluku o poskupljenju parkinga, što je bilo protivzakonito. Nakon što je stavljen pod pritisak široke javnosti, ponovo je donio još jednu nezakonitu odluku - da se parking u Banjaluci privremeno učini besplatnim. Međutim, ovakva odluka će oslabiti gradsku kasu za gotovo 150.000 KM.



Na temelju dostupnih informacija, dnevni prihodi od prodaje parking karata variraju od 10.000 do 14.000 maraka. S obzirom na to da parking već gotovo sedmicu nije naplaćivan, to znači da se svakodnevno umanjuju prihodi gradske kase za ovaj iznos.


Podsjećamo, vozači u Banjaluci sada ne plaćaju parking, ali paradoksalno, oni koji su već platili godišnje ili mjesečne karte, kao i stanari s istim kartama, nemaju se gdje parkirati.


Stanivukovićeva inicijativa takođe je stvorila revolt među građanima koji su izgubili novac jer nisu bili upoznati s promjenama u plaćanju - bilo da su koristili aparate ili online aplikacije za plaćanje, kao što je naglasio odbornik u Skupštini grada, Dragoslav Topić.


Na početku je Stanivuković planirao drastično podići cijene parkiranja čak za 200%, ali je nakon masovnih protesta javnosti odustao od te ideje. Njegove kontradiktorne odluke stvaraju zbrku među vozačima. Prvo je ukinuo naplatu parkiranja na sedam dana, a sada je ovu odluku produžio za dodatnih pet dana.


Koliko će ovakva situacija trajati, zna isključivo Stanivuković.


Treba napomenuti da odluke koje se tiču besplatnog parkiranja nisu zvanično objavljene niti su zakonite, s obzirom na to da o cijenama usluga u lokalnim zajednicama trebaju odlučivati odbornici. Stanivuković je zaobišao ovu proceduru.


Inače, prihodi od parkiranja veoma su važni za gradski budžet. U prošloj godini po tom osnovu je prikupljeno 4,5 miliona maraka. Postavlja se pitanje: koliko će dugo ovakva situacija trajati i kakve će dugoročne posljedice imati na finansijsku stabilnost grada.


bottom of page