Besmislen DŽaferovićev zahtjev za smjenu Dodika

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da se zahtjevom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića za smjenu srpskog člana Milorada Dodika doliva ulje na vatru i pogoršava uzavrela politička situacija u BiH s ciljem da međunarodna zajednica interveniše protiv Srba i Republike Srpske.


Linta ističe da je DŽaferovićem zahtjev besmislica, jer je upućen samo zbog toga što mu se ne sviđa kako Dodik glasa na sjednicama Predsjedištva BiH.


On dodaje da je apsurdni DŽaferovićev poziv Kristijanu Šmitu, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, da smijeni Dodika istovremeno i antidejtonski.


,,Uvjeren sam da Šmit, koji nije legalno izabran na funkciju visokog predstavnika, neće iskoristiti takozvana bonska ovlašćenja i smjeniti Dodika, jer bi to predstavaljalo direktan udar na mir i stabilnost u BiH i regionu", navodi predsjednik Saveza Srba iz regiona u saopštenju.


Linta smatra da je DŽaferovićeva inicijativa jedan od mnogih dokaza da bošnjački član Predsjedništva BiH i političko Sarajevo ne odustaju od projekta daljeg urušavanja Republike Srpske s krajnjim ciljem njenog ukidanja i stvaranja unitarne BiH, u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju.


On upozorava da bošnjački političari kao sredstvo za ostvarenje svog plana, koji je ratni cilj Alije Izetbegovića, koriste lažni mit o Srebrenici, kao i da očekuju podršku pojedinih zapadnih centara moći.


Prema njegovom mišljenju, upravo zato je važno konstantno insistirati na poštovanju izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, povratku otetih nadležnosti Srpskoj i borbi za istinu o događajima u Srebrenici.


Izvor: Srna