top of page

Beograd se IPAK MIJEŠAO – Šaroviću sugerisano da se ne kandiduje


Donedavni predsjednik SDS Mirko Šarović, čija je ostavka zbog loših izbornih rezultata potvrđena na nedavnoj sjednici Glavnog odbora te stranke, oglušio se na savjete iz Beograda da se ne kandiduje za srpskog člana Predsjedništva BiH, saznaje Srpskainfo.Odlično obaviješteni izvori našeg portala otkrivaju da je upravo Šarovićevo ignorisanje “sugestija” iz srpske prestonice dovelo do toga da na pomenutoj sjednici Glavnog odbora SDS jedan od članova tog tijela, Momčilo Mandić, izađe za govornicu i poruči odlazećem stranačkom lideru da “nema vlasti bez podrške Beograda”, te da Beograd “neće podržati SDS dok je na čelu Mirko Šarović”, nakon čega je dobio aplauz.


Sagovornici Srpskainfo navode i to da je nekoliko dana prije nego što je objelodanio odluku da se kandiduje za srpskog člana Predsjedništva BiH, Šarović sa “vrlo, vrlo visokog položaja” u Beogradu savjetovan da odustane od kandidature, jer, kako tvrde naši izvori, prema istraživanjima javnog mnjenja koja su mu tada prezentovana nije imao nikakvih šansi za pobjedu nad kandidatom vladajuće koalicije, Željkom Cvijanović.


“ Šarović se na to oglušio i, manje-više, na svoju ruku izašao “na crtu” Cvijanovićevoj. Vidimo kako je to prošlo. Zbog toga su oni iz Beograda, koji su ga savjetovali da to ne čini, poručili da sa SDS ne žele imati nikakvog posla sve dok je na njenom čelu Mirko Šarović.“ – ističu naši sagovornici.


Oni, međutim, odbacuju kao “potpune gluposti” određene spekulacije da je Šarović, navodno, bio “miljenik Zapada”, odnosno da je podršku za kandidaturu dobio od pojedinih ambasadora u Sarajevu.


„Priče o tome kako je Šarović, tobože, imao dobre odnose sa zapadnim ambasadama i da je tamo dobio podršku nemaju veze s istinom. Njega niko nikad nije vidio da je čak ni prišao nekoj stranoj ambasadi, a kamoli da su ga oni podržavali. Uostalom, koliko je Šarović bio “miljenik Zapada” pokazuje to što je u vrijeme kad je bio na funkciji ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u dva navrata tražio vizu za ulazak u SAD. Oba puta je odbijen.“ – otkrivaju izvori Srpskainfo.


Cijelu situaciju prokomentarisala je i Gorica Dodik.

bottom of page