top of page

Banjalučki doktori osuđuju kritike: "U rekordnom roku savladali korišćenje IZIS-a”

“Dom zdravlja” Banjaluka oglasio se danas saopštenjem u vezi sa velikim brojem žalbi koje su stigle od doktora specijalista kao i doktora Službe porodične medicine a tiču se prvenstveno implementacije informacionog programa – IZIS, na koji su građani žalili u prethodnom periodu.



Doktori najoštrije osuđuju kritike upućene od strane implementatora da su doktori JZU „Doma zdravlja“ u Banjaluci najveći krivci za poteškoće u implementaciji informacionog programa – IZIS, pored toga što su uz maksimalan rad i zalaganje uspjeli u rekordnom roku da savladaju korišćenje istog, saopšteno je iz “Doma zdravlja”.


Banjalučki ljekari ulažu oštar protest na implementatora IZIS-a koji je ranije saopštio da je “pozadina cijele priče to što medicinski radnici teško prihvataju inovacije, pogotovo oni koji forsiraju pojedine farmaceutske kuće i putem poruka i poziva rješavaju recepte, uputnice i drugo, umjesto dolaska na pregled”.


“Apsurdno je iznositi navode da doktori primarnog nivoa zdravstvene zaštite, zarad ličnog interesa u dogovoru sa farmaceutskim kućama, mogu uticati na to koji će lijek i kojeg proizvođača pacijent dobiti u apoteci. Zbog objektivnog informisanja želimo da upoznamo javnost da, u skladu sa važećim Izmjenama pravilnika o uslovima propisivanja i izdavanja lijeka iz 2013. godine, doktori specijalisti na primarnom nivou zdravstvene zaštite na receptima ispisuju samo i isključivo generičke nazive lijeka u kojima se, ni u kom slučaju, ne vidi fabrički naziv lijeka. Tako doktori ne mogu znati koje fabričke lijekove, odnosno od kojih farmaceutskih kuća, propisane po generičkom nazivu, pacijenti preuzimaju u apotekama”, saopšteno je iz “Doma zdravlja” Banjaluka.


Takođe, navodi da doktori, bez prethodnog pregleda pacijenta, izdaju lijekove putem telefonskih konsultacija su u krajnju ruku nekorektni, kažu u “Domu zdravlja”.


“Doktori, kako bi olakšali put od propisivanja kontinuirane terapije pacijentu, pa do podizanja iste u apotekama propisuju lijekove na osnovu poziva, nakon tačno određenog vremenskog perioda. Naglašavamo da se ovdje radi isključivo o kontinuiranoj terapiji koju pacijenti koriste već duži vremenski period, a koja se izdaje po određenim principima medicinske prakse uz napomenu da ovi pacijenti periodično obavljaju potrebne preglede na osnovu kojih im se koriguje ili ostaje ista njihova kontinuirana terapija”, kažu u “Domu zdravlja”.


Dodaju da doktori posebnu nelagodu osjećaju jer im se na teret stavlja, u proteklih nekoliko dana, da su oni glavni kočničari u implementaciji novog informacionog zdravstvenog sistema Republike Srpske, iako je poznato da se od strane “Doma zdravlja” u proteklih godinu i po dana kontinuirano radilo sa predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i implementatorima programa na prilagođavanju programa.


Na kraju, doktori specijalisti naglašavaju da svoj posao obavljaju savjesno i korektno što se može potvrditi uvidom u medicinske protokole i procedure koje koriste u svom radu. Takođe, njihov rad se može ocijeniti i kroz zadovoljstvo njihovih krajnjih korisnika, odnosno pacijenata, naglašavaju u Domu zdravlja.


“Doktori mole rukovodstvo JZU ‘Dom zdravlja’ u Banjaluci i sve druge relevantne institucije, obzirom da se u testnoj fazi primjene IZIS-a u najvećim i najopterećenijim službama naše Ustanove nisu mogli sagledati svi problemi u radu, pristupi brzom rješavanju trenutnih problema kako bi naši pacijenti dobili sve potrebne usluge”, navedeno je u saopštenju.


Na osnovu navoda implementatora IZIS-a da je internet konekcija u Domu zdravlja Banjaluka loša, da često puca, a da je za ovaj softver potrebna stabilna veza rukovodstvo JZU Dom zdravlja u Banjaluci navodi da je informaciona mreža u kompletnoj Ustanovi dobra te da sa kompanijom M:tel imaju korektnu saradnju te da je internet prilagođen potrebama kako prethodnog tako i sadašnjeg informacionog programa.


“Sa određenim poteškoćama u radu u IZIS-u blagovremeno smo upoznali predstavnike FZO Republike Srpske i implementatore programa i sa njima se usaglasili da će ono što je neophodno za rad biti, u potpunosti, biti uvršteno u bazičnu platform. JZU ‘Dom zdravlja’ u Banjaluci provodi sve odluke Vlade Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koje se tiču rada zdravstvenih ustanova”, zaključuje se u saopštenju “Doma zdravlja” Banjaluka.

bottom of page