top of page

Banjalučanka osvojila glavnu nagradu na Međunarodnom konkursu poezije u Sloveniji

Updated: May 8


Marija Krivokuća iz Banjaluke postigla je značajan uspjeh na Međunarodnom književnom takmičenju „Vitez poezije Balkana i Evropske unije“ u Ljubljani s pjesmom „Laku noć“, koja je bila među 93 prijavljene pjesme. Konačni rezultati takmičenja objavljeni su juče, na Đurđevdan 6. maja, pri čemu je pjesma „Laku noć“, osvojila jednu od tri glavne nagrade.



“Poeziju pišem od srednje škole pa je i pjesma „Laku noć“ jedna od onih koja je nastala u tom periodu. Međutim, do sada nisam slala svoje pjesme na konkurse, ovo je prvi put, tako da sam srećna”, rekla je Marija.

Međunarodni književni konkurs “Vitez poezije Balkana i Evropske Unije” za 2024. godinu u Ljubljani raspisala je Evropska Akademija Srpskih nauka i umjetnosti (EASNU). Na konkurs su pristigle pjesme iz 9 država: Srbije, Italije, Njemačke, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Od ukupno 93 prijavljene pjesme, stručni žiri donio je odluku o autorima kojima će pripasti 3 glavne nagrade. Pored Marije Krivokuće s pjesmom “Laku noć”, nagrade su osvojili Ljuban Zimonja s pjesmom “Iznenadno poznanstvo” iz Ljubljane (Slovenija) te Hristina Slavić s pjesmom “Snovi” iz Zrenjanina (Srbija).

Pobjednici će osim povelja dobiti i novčane nagrade koje će moći preuzeti prilikom godišnje kulturno-umjetničke prezentacije u Ljubljani ili nekom od gradova Republike Srbije ili Republike Srpske.

Laku noć


Kada zavjesa se spusti

i svjetlo te napusti,

tvoje sunce lagano zalazi,

u grudima se bol nalazi.

Kroz prozor spušta se tama

i duša ostaje sama,

u noć bolnu lagano ploviš,

snovima tihim duboko roniš.

Suzama umivaš lice,

hladno, skorjelo lice prepelice.

Zima ti po obrazima vije,

potreban je plamen taj zid da zgrije.

Koraci su mirni, strani,

duša želi život stvarni

uspavanku da pjeva neko

Neko, ko je takvu ljubav stek’o.

Nudim ti bajku za mirnu noć,

ovu pjesmu za laku noć

milih riječi k’o od svile

glasom tankim k’o u vile.

Oči sada ti zatvori

ima neko ko te voli,

mirno spavaj milo moje

sve što boli prolazno je.



Izvor: Patriote Srpske

bottom of page