top of page

Banjalučanin Pavle Dujaković najbolji karatista svijeta

Karatista kluba ,,Energija” iz Banjaluke Pavle Dujaković ponos je svog rodnog grada Banjaluke jer je prvi karatista iz Republike Srpske koji se nalazi na vrhu svjetske rang liste u kategoriji do 60 kilograma i do 21 godine.

Pavle kaže da je to za njega uspijeh koji je sanjao, kao i jak vjetar u leđa da krajem oktobra na svjetskom takmičenju u Turskoj pokaže svoj pun kapacitet.


,,Na svjetsko prvenstvo dolazim kao najbolji u svojoj kategoriji i to mi puno znači. Idem sa maksimalnim očekivanjima, jer sam i dao maksimum da dođem do ovog rezultata”, kaže Pavle.


Prije dva mjeseca je osvojio srebro na Evropskom prvenstvu u Pragu, a i šampion je na Balkanu među seniorima u kategoriji do 60 kilograma.



Pavle karate trenira već 14 godina svaki dan, a posljednje dvije godine i dva puta dnevno.


Kaže da ima veliku podršku Kluba, trenera, porodice i prijatelja, ali da bi trebalo i lokalne i republičke institucije da malo više obrate pažnju na mlade i perspektivne sportiste, koji predstavljaju budućnost sporta Srpske, te da im se da i određen finansijski podsticaj.


,,Karate je sport koji nije popularan kao košarka i fudbal, ali ovako značajan rezultat je svakako vrijedan. Osim toga, imamo značajan potencijal koji treba njegovati, razvijati, a to se najbolje radi kroz konkretnu podršku”, smatra Pavle.


Trenutno od primanja ima gradsku stipendiju u iznosu od 250 KM, a što nije dovoljno ni za ozbiljnu sportsku ishranu, koja mora biti kvalitetna i strogo kontrolisana.


Pavle je sada prva godina DIF-a, nakon završene srednje škole za fizioterapeute. Obrazovanje mu je važno, ali kaže da mu je sve teže uskladiti školske obaveze sa treninzima.


,,U srednjoj je to bilo puno lakše, jer su profesori imali razumijevanja za moje sportske obaveze, ali i cijenili rezultate koje postižem. Na fakultetu je to malo teže, pa sam malo zapostavio te obaveze, ali se nadam da ću naći načina da završim i fakultet”, kaže Pavle.


Izvor: Banjaluka.com

bottom of page