top of page

Banjalučanin je velemajstor za Rubikovu kocku: Andrej od nje može da napravi skoro sve

Brzina, fokusiranost i učenje novih algoritama pri sklapanju Rubikove kocke svrstali su učenika iz Banjaluke Andreja Mikulića u odabrano društvo velemajstora ovog umijeća.



To se potvrdilo i u Americi. Naime, ovaj četrnaestogodišnjak napravio je mozaik lika našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle, za šta mu je bilo potrebno nešto više od dva i po sata i čak 486 Rubikovih kocaka. Umijeće je pokazao baš u njujorškom hotelu u kojem je živio Tesla.


U Masačusetsu, gdje je održano takmičenje u slaganju Rubikovih kocaka, bio je šesti u disciplinama šest puta šest i sedam puta sedam. Iako najmlađi na takmičenju i u jakoj konkurenciji, do vrha su ga doveli ljubav i strast ka učenju novih stvari.


“Bilo je 150 takmičara iz cijelog svijeta. Motivacija, učenje i vježbanje ključ su uspjeha. Trenutno znam oko 200 algoritama za kocku. Kada naučim novi algoritam, ide polako dok ga uvježbam i ubrzam”, priča Mikulić za “Glas Srpske” naglasivši da iz SAD nosi najljepše utiske.


Kako kaže, kocku je potrebno složiti u 45 do 60 poteza. Početnicima treba više od 200 poteza, a algoritmi služe da se smanji broj poteza.


“Sve je počelo prije nešto više od dvije i po godine u školi, kada su drugari počeli da slažu kocku. Zatim sam na internetu učio i nadograđivao znanje. Prvi put mi je trebalo oko tri minuta da složim, a onda sam učio nove algoritme, vježbao, tako da sada kocku složim za manje od deset sekundi”, rekao je Andrej.


Svoje sklonosti u budućnosti želi da usavršava, ali gdje, još ne zna.


“Ponekad pomognem ocu oko skulptura, ali najviše me zanimaju matematika, programiranje i kompjuteri”, rekao je Andrej naglasivši da još razmišlja gdje će nastaviti srednjoškolsko obrazovanje budući da pohađa deveti razred OŠ “Ivo Andrić”.

U ovom hobiju vidi pravilno raspoređeno vrijeme, gdje svaki dan uči nešto novo.


“Kada sam složio prvu Rubikovu kocku, nisam razmišljao da će se ovo razvijati u ovoj mjeri. Imamo i Rubik klub, a u Domu omladine držimo časove za one koji su zainteresovani za slaganje kocaka. Dosta mladih dolazi da nauči”, rekao je Andrej.


Njegov otac Bojan kaže da Andrej ima izuzetan fokus, to da dovede do savršenstva ono što uzme u ruke.


“Sada je svoje znanje pokazao u SAD, a ranije je to koristio za igranje igrica. Bio je baš uspješan u tome, čak nadomak takmičenja u Las Vegasu. Vidio sam da ostale stvari zapostavlja i oduzeo sam mu i kompjuter i telefon te fokus prebacio na kocku”, rekao je Bojan.


Kaže da je najbitnije da Andrej uživa u onom što radi.


“Jako brzo je napredovao u tome, krenuo je na takmičenja, organizovali su klub u Banjaluci, a kruna svega je takmičenje u Americi, gdje je ostvario ozbiljan uspjeh”, ponosno priča Bojan.


Mogućnosti


Andrej od Rubikove kocke može da napravi skoro sve, samo je potrebno vrijeme.


“Pravio sam lik jedne prijateljice iz Amerike i ona je bila oduševljena. Mogu da napravim bilo šta, a vrijeme potrebno za to zavisi od veličine. Ako treba, recimo, 500 kocaka, onda je to oko tri sata rada”, rekao je Andrej.

bottom of page