top of page

Banjalučani udišu LOŠ vazduh: Upozorenje građanima da provode kraće vrijeme napolju

U posljednjih nekoliko dana građani Banjaluke se žale na vazduh koji dišu, a podaci o zagađenosti vazduha u Banjaluci su loši. Iako se Grad hvali Lokalnim ekološkim planom, ništa se promijenilo nije kada je kvalitet vazduha u pitanju. Na sajtu Grada Banjaluka trenutno se ne mogu provjeriti podaci o kvalitetu vazduha, jer stranica već dva dana nije u funkciji.



Indeks kvaliteta zraka je 180 i nalazi se u kategoriji opasno, tvrde građani na društvenim mrežama. Takođe, ukoliko na internetu potražite podatke o kvalitetu vazduha u našem gradu, stranice koje prate kvalitet zraka takođe upozoravaju da je trenutni kvalitet vazduha slab i da nije zdrav za osjetljive kategorije.



„Provodite kraće vrijeme napolju ako osjećate simptome kao što su teško disanje ili iritacija grla“, savjetuju se građani.


Podsjećamo, gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da će njegova administracije po pitanju smanjenja zagađenja zraka imati jedan potpuno sistemski pristup u rješavanju ovog problema i to kroz promjenu kulture saobraćaja i mnogo veća ulaganja u javni prevoz.


„Ukoliko postoje određeni problemi ne vidim razlog da bježimo od njih. Mi ćemo biti Gradska uprava koja se suočava sa problemima. Dakle, vidjećemo koja je danas dinamika tih mjerenja i da se, koliko je to moguće, u kratkom roku, odreaguje posebno u ovom zimskom periodu kada je to značajna tema“, rekao je gradonačelnik Banja Luke prije dvije godine.




bottom of page