top of page

Banjalučani nezadovoljni: Ideja za novi režim saobraćaja katastrofalna

Građanima i svim zaintresovanima danas je predstavljen projekat ideje novog režima saobraćaja za centralni dio grada, te iako su se svi složili da je neophodno riješiti gužve u saobraćaju, ovaj pristup je, prema riječima mještana i stručnjaka preuranjen, a prema nekim čak i katastrofalan.



Naime, na današnjoj stručnoj raspravi predstavljena je ideja uspostavljanja jednosmjernog režima saobraćaja sa tri trake sa biciklističkim stazama od zgrade Vlade RS, kroz Ulicu kralja Petra I Karađorđevića, produžava pored Narodnog pozorišta RS, pa dalje cijelom glavnom ulicom sve do zgrade Ekvatora, zatim Bulevarom cara Dušana, te Kninskom i Vidovdanskom ulicom, Ulicom Prvog krajiškog korpusa, do Ulice Olimpijskih pobjednika, gdje se vraćamo na početnu tačku.


Ovaj projekat, prema riječima Gradske uprave treba da doprinese rasterećenju saobraćajnih gužvi u centru grada, te da unaprijedi biciklistički saobraćaj.


“Ova ideja treba ozbiljnu prezentaciju, a ovo danas je bilo katastrofalno”, kazala je jedna mještanka koja je prostorni planer i pejzažni arhitekt.


Iako je ideja Gradske uprave da se podstakne mobilni urbanizam, dakle više biciklista, zamjerka je postojala u samim biciklističkim trakama.


Tihomir Dakić, predsjednik Centra za životnu sredinu kazao je da je današnje rješenje dobro samo idejno, dok je praksa druga priča.


“Nije regulisano pitanje raskrsnica za bicikliste. Vi kada napravite saobraćajnu infrastruru za bicikliste ja je moram koristiti čak i kad nije adekvatna”, poručio je Dakić.


Drugi su istakli, da iako je ideja jačanja biciklističkog saobraćaja pohvalna, realnost u Banjaluci to ne održava, prenose Nezavisne.


“Grad trenutno ni nema dovoljno biciklista za rađenje biciklističkih traka u ovom smislu” poručio je jedan Banjalučanin.


Jedan od gorućih problema grada, prema riječima mladih učesnika današnje rasprave jeste pitanje javnog prevoza bez čijeg regulisanja nema rješenja ovog problema.


“Nemamo jedinstven gradski saobraćajni prevoz, linije nisu povezane i prerano prestaju da voze” kazao je mladi Banjalučanin.


Sudeći po današnjoj raspravi, građani su voljni koristiti javni prevoz, a neki ga čak i preferiraju, naročito starosjedioci, ali ne u stanju u kom je trenutno.


Gužve u saobraćaju se mogu rješiti, prema riječima nekih stručnjaka, povećanjem cijene parkinga, s obzirom da je veliki broj automobila koji su parkiranu u jezgru grada.


Većina učesnika današnje rasprave se složilo da ovo ideja lijepo zvuči ali da je teško izvodljiva i dosta preuranjena.


Predsjednici ZEV-ova zgrada koja se nalaze u ovom području sa imali dosta kritika, ističući da oni moraju biti uključeni u rasprave koje se odnose na saobraćaj u ovom dijelu grada.


Predstavnici grada i izrađivači prezentacije su naveli je ovo tek prvi korak.


“Svjesni smo problema u gradu i upravo zato želimo da čujemo mišljenje građana, pa i da čujemo kritike kako bi došli do najboljeg mogućeg rješenje”, kazali su oni.


Prednosti ovog projekta, prema njihovim riječima bi bila povećana pristupačnost centru grada nemotornim vozilima, novih tri kilometra biciklističke staze, socijalno prihvatljivo okruženje i otvaranje novih biciklističkih pravaca, dok su negativni aspekti izmještanje putnika javnog prevoza iz centra i nemogućnost zatvaranja glavne ulice za društvena dešavanja.

bottom of page