Banjaluka u ljubičastom: Saznajte kakav je trenutno vazduh u gradu!

Senzor kontinuirano mjeri kvalitet vazduha a podaci su dostupni u realnom vremenu na ovom linku.

Uređaj je preporučen od strane domaćih i međunarodnih stručnjaka, a rezultati mjerenja su besplatno dostupni na sajtu Purple Air, u skladu sa Air Quality Indexom, koji prati koncentraciju zagađivača PM2.5 i PM10.Air Quality Indeks mjeri vrijednosti od 0 do 500, gdje različite boje ukazuju na nivo zagađenosti - 0 je zeleno, 500 je crveno.


Iznad 70 je neprijatno, oko 150 je zabrinjavajuće, 250 je još gore, a sve preko toga zahtijeva preduzimanje određenih mjera. Primjera radi, kada je u Americi zagađenje oko 310, preduzimaju se mjere kao što je zatvaranje škola, preporučuje se nošenje maski, a ko se ne osjeća dobro, ne mora dolaziti na posao.


I prema izvještaju senzora Eko akcije vazduh u Banjaluci je nezdrav.

PM2,5: 80


Upozorenje: Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.


Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.


Kada je u pitanju stanje u drugim gradovima, pored Banjaluke vazduh je nezdrav u Zenici, Tuzli, Visokom, Ilijašu i Živicama.


Nešto je bolji vazuh, ali i dalje nezadrav za osjetljive grupe u Lukavcu, Livnu, Gradačcu, Tešnju i Sarajevu.


Umjereno zagađen vazduh je u Maglaju, Goraždu i Bihaću.


Izvor: Buka