Banjaluka: Sporna izmjena regulacionog plana - umjesto parkinga niče stambena zgrada?

Prijedlog izmjene regulacionog plana "Јug 3" izazvao je negodovanje stanovnika smještenih u zgradama u Bulevaru Desanke Maksimović u Banjaluci. Svakodnevna trka i borba za parking, ali i ugrožavanje zelenih površina, za njih predstavljaju nimalo bezazlene probleme. Putem dopisa apeluju na odbornike banjalučke Skupštine da ovu tačku dnevnog reda jednoglasno odbace, te da se na pomenutoj lokaciji, ipak, nađe planirani parking, a ne novi stambeno-poslovni objekat.Stanovnici Bulevara Desanke Maksimović, smješteni na podnožju banjalučkog naselja Starčevica, već nekoliko godina vode borbu sa manjkom parking mjesta, ali i zelenila. Na adresu naše redakcije, ali i brojnih drugih medija i institucija, pristigao je njihov dopis, apel i molba.


- Naše Zajednice etažnih vlasnika već godinama se obraćaju Gradskoj upravi i drugim nadležnim institucijama vezano za namjere za izmjenu regulacionog plana "Јug 3" za područje između naše zgrade u Bulevaru Desanke Maksimović 2 i 2a i zgrade MUP-a RS, gdje se na malom prostoru umjesto predviđenih parkinga i zelene površine, namjerava "umetnuti" novi stambeno-poslovni objekat!


I dok mještani tvrde da na pomenutim lokacijama po urbanističkom planu treba da se nađe parking, iz Gradske uprave, ipak, imaju druge planove - Prijedlog odluke o donošenju revizije pomenutog regulacionog plana. Na mjestu gdje je trebalo da bude prijeko potrebni parking, mogla bi da osvane nova stambena zgrada.Potpisnici dopisa kažu da su u tom dokumentu pojasnili da je na spornoj lokaciji predviđeno 144 parking mjesta, koja nikad nisu realizovana. Stanari ističu da je prethodna administracija gradske uprave u potpunosti imala razumijevanja za njihov problem, te upravo iz tih razloga nije prihvatila spornu izmjenu regulacionog plana. Trenutno nema sluha za njihove molbe. Nažalost, kažu, prinuđeni su da svoja vozila parkiraju na zelenim površinama, bulevaru, pa i na trotoaru.

Šef gradskog odjeljenja za prostorno uređenje Vuk Višekruna potvrdio je da će se pomenuta tačka dnevnog reda naći na narednoj sjednici banjalučkog Parlamenta.

Građani ističu da je novi stambeni objekat, planiran nadomak zgrade MUP-a Republike Srpske, još jedan problem u nizu. Da li će se na parceli naći novi, neželjeni poslovno-stambeni objekat, ili ipak parking i zelena površina, stanari će saznati na nastavku redovne sjednice gradskog Parlamenta koja bi trebalo da se realizuje već naredne sedmice. A do tada, građani će imati priliku da pomenuti nacrt pogledaju svaki dan osim vikenda i praznika u terminu od 8 do 16 časova od 13. maja do 13. juna.


Izvor: RTRS