top of page

BANJALUKA PRVA NA REDU Evo kada i kako ćete danas vidjeti pomračenje Sunca

Sunce, Mjesec i Zemlja danas će se naći na istoj ravni, pa će iz i cijelog svijeta biti moguće da se posmatra djelimično pomračenje Sunca, pa tako i iz Banjaluke.Mjesec će pokriti jednu trećinu Sunčevog prečnika, a pomračenje će biti najvidljivije oko 12.30.


Maksimum pomračenja prvo će biti najvidljiviji u Banjaluci u 12.25, potom će Novosađani moći da vide “zenit” pomračenja u 12.29, a minut kasnije Beograđani. Iako ovo privlači veliku pažnju, važno je da napomenemo da posmatrači vode računa kako će danas posmatrati Sunce.


Zbog bezbjednosti očiju, pomračenje treba gledati kroz specijalne naočare koje su namijenjene za ovo, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje koje ima gustinu preko 14 ili kroz staklo koje je sa obje strane dobro nagaravljeno svijećom. Najbezbjednije je posmatrati projekciju Sunčevog lika na bijelom papiru kroz neki optički instrument, ili direktno kroz njega ako posjeduje odgovarajuće filtere.


Astronomija razlikuje tri vrste pomračenja: potpuno, koje je u Srbiji bilo vidljivo 1999. godine, prstenasto i ono koje će se danas dogoditi – djelimično.


Kada se Mjesec nađe između Zemlje i Sunca, dolazi do zaklanjanja jednog dijela zvijezde. U toku godine može se desiti od dva do pet pomračenja Sunca, ali se ona ne vide uvijek sa istog mjesta, prenosi Kurir.


Iako će kod nas pomračenje biti delimično i vidljivo samo 40 odsto pokrivenosti Sunca, u Rusiji će ova pojava biti najvidljivija, jer će Mjesec prekriti 71 odsto Sunčevog diska. Sljedeći je Iran, a stanovnici Teherana biće u prilici da vide 64 odsto pokrivenosti ove zvijezde.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page