Banjaluka: Političke igre bez granica, opalo lišće i samofinansirajuće drvo

Političke igre bez granica u Gradu Banjaluka traju evo, već godina će. Mučno i dugo, ali nacrt rebalansa gradskog budžeta je usvojen. Kada će i sam rebalans, još se ne zna. A, rokovi se bliže zakonskoj granici. Sedamnaest miliona maraka budžetskog viška nije malo, ali se slabo troši. Kad će i kako će, ni to se još ne zna. Mada ima i dobrih ideja.


Jesen u mom sokaku izgleda idilično, ali kroz prozor. Kretanje ulicama već je rizičnije. Lišće i dalje pada i još će padati sa stabala banjalučkih aleja. Dok se nadležni više bave tajnovitim crtanjem nekog drugačijeg stabla. Sa tog samofinansirajućeg drveta koje volšebno hoda, svakog dana osuši se bar po jedna grana netačnih podataka.


Valjalo bi i ulice oprati. Valjalo bi i smeće pokupiti. Valjalo bi i zdravstvenim radnicima umornim od kovida isplatiti po 500 maraka.

Valjalo bi nešto poduzeti da se smanje i saobraćajne gužve u gradu. Valjalo bi mnogo toga još ali, sporo i mučno ide gotovo sve. Skupštinska većina smatra da gradonačelnikov tim povlači pogrešne poteze. Gradonačelnik za to optužuje skupštinsku većinu.

,,Svakako da ćemo i mi biti svi za bilo kakav vid ušteda, ali da ne lomimo ništa preko koljena i preko zakona, da ne bi bilo populistički”, rekao je šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić.

,,Ovo dolazi do tačke ključanja. Narod će morati ili ući u Skupštinu grada ili u moj kabinet. Nekoga će iz ove Gradske uprave morati istjerati. Neka biraju koga”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Dok se tako nešto nedaj bože ne desi, valjaće još mnogo puta zagrijati gradske skupštinske klupe. Ako se nastavi dinamikom kretanja puža, sindrom usnule odbornice zvani “Smiljo, glasaj”, mogao bi pogoditi i druge.

,,Mi se ovdje iscrpljujemo, ja sam juče i zaspala na sjednici. Na kraju sjednice mene je Krsto gurnuo u rame i rekao Smiljo, glasaj”, rekla je na jednoj od sjednica Skupštine grada odbornica PDP-a Smiljana Moravac.


Koliko god iz jedne perspektive izgledalo da se u gradskoj administraciji nešto dešava, iz druge je evidentno da još malo pa godini mandata gradskih vlasti, ozbiljno prijeti najezda skakavaca.

Kako proraditi u interesu stanovnika najvećeg grada Republike Srpske, valjalo bi što prije spoznati. I poduzeti odlučne mjere i aktivnosti, čitaj-rukave zasukati. Ukoliko se i na zimski odmor ne ode u maniru onog od prošlog, dugog toplog i romantično uzbudljivog ljeta. U tom slučaju bi nas usred zime, po ko zna koji put mogao iznenadtiti i snijeg.


A kad poledi, ni spuštanje kajakom niz Vrbas nije od pomoći.


(ATV)