“Banjaluka mi je spasila život”: Onkološki pacijent iz FBiH opisao tok liječenja


“Banjaluka mi je spasila život”, kaže kao ključnu rečenicu na početku i na kraju razgovora Samir Velić iz Velike Kladuše, koji je završio svoj pretposljednji radioterapijski tretman u Centru za radioterapiju Banjaluka.



Sretna okolnost za Samira je bila ta što je, nekoliko mjeseci ranije, menadžment bolnice u Bihaću, u cilju rješavanja sve većeg problema sa pacijentima u Unsko-sanskom kantonu, kojima je potrebno radioterapijsko liječenje karcinoma, već bio u kontaktu sa IMC Centrom za radioterapiju Banjaluka i dogovorio početak saradnje što je podrazumijevalo i nekoliko besplatnih liječenja.


Tako je Samir postao prvi pacijent iz Federacije BiH ili tačnije USK kantona, koji se besplatno liječio u drugom entitetu- banjalučkom Centru za radio-terapiju, jer na području koje pokriva njegov Fond zdravstva, ovakve tretmane nije imao gdje obaviti.


Samir o toku bolesti


“Prve probleme sa gutanjem sam počeo osjećati tokom prošle godine za vrijeme pandemije korona virusom, ali nisam obraćao pažnju na njih. Tek kada sam počeo iskašljavati krv u aprilu ove godine, na nagovor supruge sam otišao kod ljekara”, priča Samir i dodaje da mu dijagnoza karcinoma nije bila niti na kraj pameti.


Kada mu je potvrđena dijagnoza karcinoma larinksa (grkljan), nije mogao da vjeruje. Odlazak kod prvog ljekara i prijedlog da se uradi operacija kojom će mu se odstraniti grkljan ostavila ga je u šoku.


“Bez obzira na dobronamjerne savjete ljekara i njihova ubjeđivanja da ću vremenom naučiti da komuniciram sa ljudima jer ću nakon operacije izgubiti sposobnost govora, odlučio sam potražiti drugo mišljenje ljekara”, ispričao je Samir.


Išao i u Zagreb


Samir je na svom putu traženja lijeka otišao čak i do Zagreba, gdje su mu u jednoj privatnoj klinici potvrdili dijagnozu. Međutim, imajući ograničena finansijska sredstva, nije bio u mogućnosti da plati liječenje u drugoj državi, koje osiguranje ne pokriva.


Tad je čuo za Banjaluku


Pričajući sa ljudima i očajnički tražeći neko drugo rješenje, dobio je informaciju da je liječenje karcinoma u Banjoj Luci na izuzetno visokom nivou.


Prvo S-tetik


“U klinici S-tetik u Banaluci, dobio sam instrukcije da se javim u Affidea/IMC Centar za radioterapiju Banjaluka”, rekao je Samir.


U Centru za radioterapiju Banjaluka primio ga je dr Pavle Banović, specijalista radijacione onkologije, koji je napravio radikalni plan liječenja IMRT/Rapid Arc tehnikom koja je jedna od najnovijih radioterapijskih metoda liječenja, čija je specifičnost izuzetna preciznost u ciljanju tumorske mase, uz maksimalnu poštedu okolnog zdravog tkiva.


Sedam sedmica su trajali tretmani


Ovaj tretman je trajao sedam sedmica i sprovodio se na TrueBeam linearnom akceleratoru, koji je najnovija generacija radioterapijske opreme.


“Dobio sam sve informacije oko toka svog radioterapijskog liječenja, kompletnu suportivnu terapiju i išao sam na redovne preglede kod dr Banovića. A ovo crvenilo će uskoro proći”, uz osmijeh Samir pokazuje na svoj vrat i govori kako će blaga promuklost, koju sada ima takođe nestati u narednih mjesec dana, kada planira ispeći janje i pozvati sve prijatelje da zajedno proslave njegovo ozdravljenje.


Samir: Ne idite daleko da se liječite


Prezadovoljan sam tokom svog liječenja u Banjaluci, te ću svim svojim sugrađanima pričati da ne moraju rješenja za svoj zdravstveni problem tražiti daleko od kuće.


Samir je imao sreću, jer je bio dio dogovora između “Bihaća i Banjaluke”, jer nije mogao da se liječi tamo, gdje ima osiguranje, a nije morao da plati tamo gdje je mogao da se liječi.


Da li je ljudski život vrijedniji od svih propisa, procedura i ograničenja – Samirov odgovor je jedno veliko – DA, piše Banjaluka.com.