Banjaluka: Dotrajalost pasarela opasnost za građane (VIDEO)


Mještani banjalučkih naselja zabrinuti su jer su pasarele, kojim svakodnevno prolaze, u veoma lošem stanju. Traže od gradskih vlasti hitnu rekonstrukciju. Zbog dotrajalosti i svakodnevnog urušavanja posebno je opasna pasarela preko zapadnog tranzita koju svakodnevno prelaze i korisnici Zavoda distrofičara.Pasarela pored Osnovne škole "Branko Radičević" , u naselju Starčevica u veoma je lošem stanju. To govore i snimci koji pokazuju kako su počeli da otpadaju i neki njeni dijelova. Potrebna je hitna rekonstrukcija jer uskoro počinje školska godina, a preko pasarale svaodnevno prelaze i đaci.


Iz Gradske uprave kažu da su nadležni utvrdili da je devastiran sistem odvoda i da je voda počela nagrizati metalne dijelove. Iz nadležnog odjeljenja su za hitno izvođenje radova, a kada će rekonstrukcija početi još se ne zna.


“Hitno je zovnut projektant da on izanalizira situaciju, da se izgradi projekat sanacije, da se definišu vrste radova, kao i načinu rada kako bi pasarela bila bezbjedna. Za sada nema nikakvih problema, što se tiče pješačkog saobraćaja, pješaci mogu normalno da se kreću, ali zbog samog stanja pasarele i situacije u koju će ona doći u određenom vremenu, trebalo bi hitno pristupiti izvođenju radova”, istakao je Slavko Davidović, Odjeljenje za saobraćaj i puteve.


Mjesecima se čeka na rekonstrukciju pasarele preko zapadnog tranzita. Gradska uprava je to najavljivala, pa jedno vrijeme i zabranila prelazak, ali na kraju mještani ovog naselja i dalje koriste oronulu pasarelu. Zabrinuti su jer prijeti opasnost od otpadanja dijelova konstrukcije. Nema ni rasvjete, pa je noću prelazak još rizičniji.


“Moram je koristiti, a koliko je sigurna to je pitanje. Puno je propala, trošna je, evo vidite i sami kaka je, ali moram je koristiti, nikako se ne održava. 7 do 10 dana da li će proći ovi da čiste, rijetko, slabo se održava, nema rasvjete, nema ništa, sve je propalo”, rekao je Miodrag Antonić.


Preko ove pasarele svakodnevno prelaze i korisnici Zavoda distrofičara. Plaše se za svoju bezbjednost.


“Ova pasarela nije bezbjedna za prelaz. Trenutno se može prelaziti, kako kažu, ali ipak nije bezbjedno prelaziti, jer će vremenom sve se početi rušiti i može neko da nastrada”, istakao je Radenko Stjepanović iz Udruženja distrofičara.


Za pasarelu koja vodi preko zapadnog tranzita, u najprometnijem dijelu Banjaluke, tek treba da se izradi projekat za rekonstrukciju. Do tada će je građani morati prelaziti na vlastiti rizik.