top of page

Banjalučkim vatrogascima 1,5 MILION, a oni rade s dotrajalom opremom

Vatrogasno - spasilačka brigada grada Banjaluka nalazi se u jednom do sada najizazovnijem periodu s obzirom da i pored mnogobrojnih javnih nabavki za vatrogasce, a koje kako saznajemo iznose skoro 1,5 MILION maraka, vatrogasci danas rade sa dotrajalom opremom zbog čega direktno građane, ali i sami sebe dovode u opasnost.Naime, požar koji je početkom ove sedmice izbio u zgradi "Elektrokrajina", a koji se kasnije proširio i na Hotel "Bosna" razotkrio je manjkavosti vatrogasne brigade. Vatrogasci su gasili vatrenu stihiju probušenim crijevom iz koga je šikljala voda na cestu umjesto na plamen koji je ugrozio građane.


Kako saznajemo, za vatrogasnu brigadu raspisane su 4 javne nabavke (dvije u u 2022. godini i dvije u 2023. godini) i to za 'navalno vatrogasno vozilo', optičke kablove namijenjene za uvezivanje vatrogasnih domova, sky džet i jednu sanaciju objekta.


Za sve pomenute nabavke utrošeno je skoro 1,5 MILION dok banjalučki vatrogasci rade s devastiranom i dotrajalom opremom.


Kako je to moguće?


Na sajtu Grada Banjaluka jasno se mogu pronaći pomenute nabavke, a koje vam donosimo u nastavku:1. Javna nabavka: „Nabavka navalnog vatrogasnog vozila“, broj javne nabavke 15-404-58/22. „EKO – BEL“ d.o.o. Laktaši i „WEBO MARIBOR“ d.o.o. Maribor, a ukupna cijena iznosi 830.466,00 KM sa PDV-om.


Nabavka - navalno vozilo
.pdf
Download PDF • 440KB


2. Javna nabavka: „Uvezivanje vatrogasnih domova optičkim kablom“ broj javne nabavke 15-404-52/23. „TELEGROUP“ d.o.o. Banja Luka izabrana je kao najpov+oljniji ponuđač jer je kako je navedeno u Odluci ponudio najnižu cijenu u iznosu od 245.486,91KM sa PDV-om.


Optički kabal
.pdf
Download PDF • 341KB


3. Javna nabavka: „Nabavka sky džeta za specijalizovanu jedinicu za spašavanje na vodi“, broj javne nabavke 15-404-628/23. „MOTO SHOP 7“ d.o.o. Banja Luka izabran je za najpovoljnijeg ponuđača, kako je navedeno u Odluci jer je ponudio najnižu cijenu u iznosu od: 146.250,000 KM sa PDV-om.


sky džet
.pdf
Download PDF • 340KB


4. Javna nabavka: „Sanacija objekta za potrebe CZ i PTVSJ“, broj javne nabavke 15-404-380/22. „PROGRES – GRADNJA“ d.o.o. Banjaluka izabran je kao najpovoljniji ponuđač. Kako je navedeno u Odluci, ponuđač je ponudio najnižu cijenu u iznosu od 249.725,69 KM sa PDV-om.


Sanacija objekta
.pdf
Download PDF • 93KB


Postavlja se pitanje: Kako je moguće da gore pomenuti milioni nisu unaprijedili i poboljšali rad banjalučkih vatrogasaca?


I pored toga što Grad ponuđače bira na konto drugarskih i partijskih odnosa te se posao daje onim podobnim, a ne onim najpovoljnijim u ovom slučaju i gore pomenuti novac je uzaludno utrošen s obzirom da vatrogasci nikada nisu radili u lošijim uslovima.


Ostaje nada da nestručnim radom i uzaludnim trošenjem sredstava u budućnosti neće biti i životi građana dovedeni u pitanje kao što se to moglo desiti prilikom požara u Elektrokrajini.


Commentaires


bottom of page