Banjalučkim bendovima ne fali posla: Zakazane tezge i za iduću godinu


Ukoliko planirate svadbu ili neko drugo slavlje sa muzikom „uživo“, pobrinite se da na vrijeme angažujete bend. U suprutnom, ostaćete bez njih, jer su muzičari toliko traženi da se termini rezervišu već za 2023. godinu.Da je tako, za BL portal potvrđuje i banjalučki pjevač Strahinja Marjanović, koji sa svojim bendom nastupa na privatnim žurkama, svadbama, proslavama rođendana kao i u kafanama i barovima.


Strahinja objašnjava da je nakon popuštanja mjera izazvanih korona virusom naglo poraslo interesovanje i potražnja za muzikom i bendovima, kao i da od tada radi neprestano, ponekad i četiri ili pet dana u sedmici.


„Nakon korone ljudi hoće muziku, kafane u gradu imaju muzički program svako veče, jer su vlasnici vidjeli da moraju u ponudi imati muziku uživo kako bi privukli goste, tako da posla ima uvijek. Radnim danima nastupamo po kafanama i barovima, a vikendom smo na privatnim proslavama, svadbama, krštenjima“, priča Strahinja, koji u „dnevnom terminu“ ima drugi posao, ali se muzike ne odriče.


U njegovom bendu ima i fizioterapeuta i nekih drugih struka, ali muziciranje je, očigledno, svima unosniji posao, jer se od nje, kako kažu, može pristojno živjeti.


Sudeći prema angažmanu Gorana Filipovića, pjevača banjalučkog benda „Vizantijsko plavo“, koji uglavnom nastupa na svadbama i koncertima, muzika je možda unosnija i od politike. Ovaj profesor srpskog jezika i portaprol Ujedinjene Srpske, od dugogodišnje muzičke karijere ne želi da odustane, a i potražnja za bendovima je, priznaje, sve veća.


„Veliki broj mladenaca koji su planirali svadbe prošle i pretprošle godine, zbog mjera koje su bile na snazi morali su da ih odgode za ovu ili čak 2023. godinu. Tako su udarni termini za ljeto naredne godine već popunjeni“, objašnjava Goran.


Njegov bend koji broji deset članova, godišnje odradi oko stotinu svadbi, a ove godine ih je, mimo običaja, bilo ne samo vikendom, već i četvrtkom i petkom, pa se očekuje i veći broj svirki od prosjeka.


Pored velike potražnje i konkurencija je veoma jaka, ali naši sagovornici kažu da posla i mjesta ima za sve, jer svako ima svoju publiku.


Takvom trendu nisu naškodile ni veće cijene, jer poskupljenja nisu zaobišla ni muzičku industriju.


Tako je, na primjer, za angažman četvoročlanog benda za svirku na svadbi danas potrebno izdvojiti više od tri hiljade maraka.


Iako je trenutno zarada od ovog posla dobra i u Banjaluci, najbolji pazari su, tradicionalno, u inostranstvu, prije svega zbog bakšiša, što potvrđuju muzičari, koji nerijetko nastupaju u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj ili Švajcarskoj.


„Na nastupu u Švajcarskoj, tokom izvođenja jedne poznate pjesme Šabana Šaulića, stariji gospodin je sve vrijeme davao novac muzici i nakon brojanja vidjeli smo da je cifra ogromna, naročito za naše uslove“, priča Strahinja Marjanović.


Ipak, ne treba zaboraviti da dobru zaradu prate i velika ulaganja, mnogo vježbe, dosta napora da se svirka kvalitetno odradi i da svi gosti, pa i oni sa čašicom više, budu zadovoljni.


Skupa je i oprema, ukoliko želite kvalitetno ozvučenje. U zavisnosti od broja članova benda, samo u to se mora uložiti od nekoliko desetina, pa do dvije stotine hiljada marka, koliko su do sada uložili u bendu „Vizantijsko plavo“.